Till startsidan för  kommun
Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

DÖLJ MENY

Tore Hartung

f 1935
Jag är född och uppväxt i Lidköping, där jag också tog studenten. I tonåren var jag en av stans bästa simmare med flera erövrade Distrikts och Skaraborgsmästerskap. Som gymnasist drömde jag om att bli officer eller journalist. Jag kom dock att bli något mittemellan, nämligen lärare i svenska. Min värnplikt gjorde jag på K 4 i Umeå och K 3 i Skövde. Bägge dessa regementen var då beridna och jag fick därför en bra utbildning i ridkonsten, innan jag muckade som värnpliktig sergeant. Min hästkunskap har senare tillvaratagits av Mariestads Ridklubb, där jag i flera år suttit i styrelsen, bland annat som sekreterare.

Efter militärtjänsten var det dags för universitetsstudier. De förlades till Uppsala och där trivdes jag som fisken i vattnet, både med studierna och med studentlivet på Västgöta nation. Jag studerade nordiska språk, litteraturhistoria, historia, folklivsforkning, idéhistoria, statskunskap, nationalekonomi och pedagogik. Efter min filosofie magisterexamen 1962 blev jag högstadie och gymnasielärare i ämnena svenska, historia och samhällskunskap. Min första adjunktstjänst blev vid Torsby Läroverk, dit jag flyttade nygift med min fru Marie. Efter några år där hamnade jag i Arboga, men sökte mig efter en tid till hembygden och hamnade 1967 i Mariestad. Där tjänstgjorde jag på Tunaholmsskolan och Vadsbogymnasiet fram till min pension. Jag har bott i Mariestad under denna tid, med undantag för 15 års lantliv i Österäng, vid Kinnekulles fot. Där trivdes jag, min fru och våra fyra barn alldeles utmärkt med egna hästar och kalkon , kyckling och kaninuppfödning Efter åren på landet flyttade vi till villa i Mariestad men bor numera i bostadsrätt i Mariestads centrum. Jag har under många år skrivit bokrecensioner och kulturartiklar i länets tidningar, främst i Nya Lidköpings Tidningen och Mariestads Tidningen men också i den tidning som ges ut av Föreningen för Västgötalitteratur. I den föreningen är jag sedan många år också styrelsemedlem. Mitt intresse för lokalhistoria har gjort att jag engagerat mig i hembygdsrörelsen. Under en tid var jag ordförande i Forshem Fullösa Hembygdsförening och under några år också ordförande i Vadsbo Fornminnes och Hembygdsförening. Nu har jag befattningen som biträdande ålderman i S:t Nicolai Gille i Lidköping, en sammanslutning som vill bevara Lidköpings historia. Mitt engagemang för hembygden har medfört att jag under många år varit redaktör för tidskrifterna Vadsbobygden och Lidköpings Bygden, i vilka jag också skrivit en mängd artiklar.

Mitt intresse för Lidköpingsbygdens historia och kultur är stort och delas av Nya Lidköpings Tidningens läsare. I denna tidning är jag därför flitig medarbetare, i varje nummer har jag sedan flera år en gammal bild med kort text införd. NLT publicerar också varje månad en eller flera av mina recensioner eller kulturartiklar. Då NLT 2003 fyllde 100 år fick jag också det hedersamma uppdraget att spegla de gångna åren i det jubileumsnummer som gavs ut. Boken Lidköpingsbilder gavs 2004 ut av NLT och där skrev jag texterna till de fotografier som skildrade stadens utveckling från 1850 till 1950. Denna bok följdes 2006 av ytterligare en bok fylld av nostalgi. Den heter Lidköpingsprofiler och innehåller ca 200 personporträtt av kommuninnevånare, som på ett eller annat sätt gjort avtryck i staden historia de senaste 50 åren. Även till den boken fick jag förtroendet att skriva texter och dessutom att välja ut fotografier. Bägge böckerna gavs ut på initiativ av Nya Lidköpings Tidningen, som har en chefredaktör intresserad av kultur och historia.

Mina skriverier om Lidköping har medfört att jag också anlitas som föredragshållare av föreningar runt Lidköping och jag har också varit guide vid bussutfärder, främst i Kinnekullebygden. Som pensionär har jag inte svårt att fylla ut min tid med olika aktiviteter. När jag inte forskar eller skriver reser min fru och jag mycket. Vi har på senare år besökt flera världsdelar och varje år försöker vi åka till Paris för att njuta av det franska köket och dricka gott vin. Det senare intresset har medfört att vi är medlemmar i Munskänkarna och där avlagt prov som bevisat våra vinkunskaper. Under den varma delen av året spelar jag golf och tillbringar då också mycket av min tid på Kållandsö. Där är vi lyckliga ägare till en sommarstuga och därifrån seglar vi ofta ut till Vänerns fantastiska skärgård för att bada och sola.

Sidan senast uppdaterad: 2017-01-24

Kontakta oss

Telefon

0501-75 50 00

Adress

Mariestads kommun

Kyrkogatan 2
542 86 Mariestad

Samarbetskommunerna
Gullspång kommuns
Töreboda kommun