Rekordmånga husbilar till Mariestad

Husbilar på ställplats i yttre hamnen i Mariestad med gamla stan i fonden.

Föreningen Husbilsklubben.se har ca 16 000 medlemmar runt om i Sverige och norden. Varje år hålls en årsmötesträff under Kristi himmelsfärdshelgen och i år har klubben valt att förlägga den i Mariestad.

Det beräknas komma cirka 600 husbilar med i genomsnitt två personer i varje som stannar här i fyra dagar. Till detta behövs 40 000 km2 yta för uppställning, en lokal för middagar, underhållning och årsmöte som rymmer 1000 personer, extra toaletter, vatten, sophantering och en del annan teknisk support. Uppställningsytorna blir i och runt omkring Karlsholme folkpark och det sätts upp ett jättestort tält i anslutning till entrén till folkparken från Strandvägen där möten och middagar hålls. Klubben håller också en husbilsmässa i folkparken som är öppen för allmänheten.

Vill uppleva fina Mariestad

Husbilsgästerna är sugna på att se sig om i och uppleva Mariestad. De kommer att fika, handla, äta lunch och aktivera sig på olika sätt.

- Vi anordnar aktiviteter som guidade vandringar och båtturer för att visa husbilsgästerna vår fina stad. Vi hoppas ge dem ett gott bemötande och bra bestående intryck. Vi vill ju att de ska komma tillbaka hit fler gånger och sprida till släkt och vänner att Mariestad är en husbilsdröm, säger Anna Söderman, turismutvecklare i Mariestads kommun.

Köbildning vid incheckning

Evenemanget öppnar grindarna 9.00 på torsdagen 30 maj och då beräknas de allra flesta anlända. Detta kan innebära en del köbildning när de närmar sig Karlsholmeområdet. Husbilarna hänvisas att köra Stockholmsvägen - Mariagatan - Katthavsvägen - Strandvägen om de kommer norrifrån. De som kommer från södra infarten hänvisas via Göteborgsvägen - Marieforsleden - Sandbäcksvägen - Mariagatan - Katthavsvägen - Strandvägen. Kör de in från den östra infarten kör de samma väg från Sandbäcksvägen och vidare in till Strandvägen.

Eftersom det är en långhelg med klämdag som ligger sent på säsongen kan vi räkna med att det kommer många husbilar utöver de som ska på årsmötet. Husbilsklubbens gäster väntas också dagarna innan lägga sig på ställplatser och campingar runt omkring i kommunen för att ha nära till platsen för årsmötet när det öppnar.

Om du har några frågor är du välkommen att kontakta Anna Söderman, turismutvecklare, Mariestads kommun.

Telefon: 0501-75 58 53
e-post: anna.soderman@mariestad.se

Sidan senast uppdaterad: