Mariestad är årets husbilsvänligaste kommun – igen!

Bild tagen från luften över husbilsuppställningsplatser i hamnen. Platserna ligger med utsikt över båtar och vatten.

Foto: André Nordblom

Mariestad har ännu en gång valts till Sveriges husbilsvänligaste kommun. Den medvetna satsningen på att göra kommunen attraktiv för husbilsturister har visat sig ge resultat.

Den årliga omröstningen arrangeras av Husbilsklubben.se, Sveriges största förening för husbilsåkare med över 15 000 medlemmar. Klubben har sedan 2014 delat ut utmärkelsen Sveriges husbilsvänligaste kommun och första gången Mariestads kommun fick priset var 2016. Nu blir man alltså först med att få utmärkelsen en andra gång.

Husbilsklubbens nominering

2020 får Mariestad priset med motiveringen:

”Mariestad har verkligen förstått vad man som kommun kan göra för att husbilsturister ska trivas. Webbplatsen är mycket välkomnande och informativ för husbilsturister beträffande upplevelser och aktiviteter, samt en presentation av hela åtta ställplatser och fyra campingar. Det kanske största beviset att Mariestad är Sveriges mest husbilsvänligaste kommun är, att det ofta är fullbelagt på de centrala ställplatserna och vad gör kommunen åt det? Jo de bygger ut, en reservplats att ta till vid högtryck. Så gör den husbilsvänliga kommunen."

Vi är otroligt stolta över att få den här utmärkelsen ännu en gång! Vi har i flera år medvetet gjort satsningar på ställplatser och utökad service för husbilsgästerna i Mariestads kommun - även tillsammans med privata aktörer, säger Johan Abrahamsson, kommunstyrelsens ordförande i Mariestad.

Välkomnar husbilsgäster

Husbilsklubbens syfte med utmärkelsen är att lyfta fram de kommuner som uppmärksammat den växande gruppen inom turistnäringen och som genom aktivt arbete anordnat parkering och andra faciliteter som välkomnar husbilsåkarna.

Våra medlemmar samt turistansvariga i landets kommuner har nominera den kommun i Sverige som man anser vara husbilsvänligast. Här har man sett till helheten med allt från ställplatser till hur husbilsturister blir bemötta i kommunen, vilka möjligheter till service som finns. Även hur bra kommunen är på att informera om vad som finns för husbilar samt hur väl det är skyltat till de olika platserna/faciliteterna påverkar nomineringarna och resultatet, säger Leif Edström, ordförande i Husbilsklubben.se

Statistiken över antalet gästnätter på ställplatserna runt om i kommunen vittnar om att husbilsgästerna gärna kommer till oss. Det ökar från år till år och de senaste två åren märker vi en tydlig trend att man också väljer att komma hit året runt, säger Anna Söderman, turismutvecklare, Mariestads kommun.

Årets nominerade och tidigare års vinnare

Nominerade av turistansvariga i respektive kommun: Ulricehamn, Oxelösund och Filipstad.

Medlemmar från Husbilsklubben.se nominerade: Leksand, Kiruna och Mariestad.

Tidigare vinnare av utmärkelsen: Ystad, Kristinehamn, Kalmar, Mariestad, Karlskoga och Lysekil.

Kontakt

Björn Zandelin
Näringslivschef
Telefon: 0501-755730
E-post: bjorn.zandelin@mariestad.se

Johan Abrahamsson
Kommunstyrelsens ordförande
Telefon: 0501-75 50 61
E-post: johan.abrahamsson@mariestad.se