Stark turistsommar i år igen

En person står med en lådcykel i Mariestads gästhamn.

Sommaren i Mariestad kan återigen summeras som en stark turistsäsong. Antalet gästnätter på hotell, stugbyar och vandrarhem ökade med 10,4 procent under juni, juli och augusti jämfört med 2021. Även vid våra ställplatser och gästhamnar har en stor ökning märkts.

Totalt genomfördes cirka 5 160 000 gästnätter på hotell, stugbyar och vandrarhem under juni-augusti på de västsvenska boendeanläggningarna. I Mariestads kommun hamnar motsvarande siffra på 35 096 vilket alltså är en ökning med 10,4 procent från förra sommaren och så mycket som plus 41 procent från 2019, före pandemin.

Ställplatserna i kommunen har också de varit välbesökta. Siffrorna i yttre hamnen visar en ökning med nära 25 procent hittills i år och gästhamnen i Mariestads centrum har haft ett rekordår, framför allt under juli månad. Flera av ställplatserna längs Göta kanal har de senaste åren hållit en mer konstant beläggningsnivå och är närapå fullbelagda under sommaren.

Ökningen av antalet gästnätter beror mycket på att svenskarna väljer att turista i hemlandet i stället för att resa utomlands. Samtidigt har de utländska gästerna hittat tillbaka efter coronatiden. Alla nationaliteter ökar i vårt område, utom Italien och Kina, och störst ökning står norrmännen för.

– Mariestads kommun var relativt förskonad under coronapandemin och vi har två bra somrar bakom oss. Till exempel storstäder och orter med nöjesfält, stora evenemang och konferenser hade det tuffare under pandemin men visar betydligt bättre siffror i år, säger Anna Söderman, näringslivsutvecklare i Mariestads kommun.

Kontakt

Anna Söderman
Näringslivsutvecklare
Telefon: 0501-75 58 53
E-post: Anna Söderman