Sångpedagogen Moa ser elever blomma ut på Kulturskolan

Yngre kvinna sitter i plyschsoffa och läser bok.

I Moa Anderssons yrkesroll är det helt okej att brista ut i serenad! På Kulturskolan i Mariestad står kreativitet, öppenhet och skapande i centrum.

Moa Andersson började sin musikaliska bana på Musikskolan i Mariestad som elev. I dag är hon ämneslärare inom musik och instrumentensemble på samma skola som numera heter Kulturskolan.

Jag började med dragspel och det var en utmaning, det är inte det lättaste av instrument. Sedan blev det solosång och piano, berättar Moa.

Kulturskola - Mariestads kommun

Miljö som skapar stämning

Mitt i Moas kontor står ett stort piano, det blänker och skapar ett ovanligt inbjudande kontor. I ena hörnet står en retrosoffa i plysch.

En typisk arbetsdag inleds ofta med planering för att börja strukturera upp en ensemble, planera sånger, eller möte med kollegorna.

Kulturskolan i Mariestad har ett brett utbud. Moa Andersson fokuserar på sång, kör och instrument, men här finns allt från cirkusskola till spelprogrammering och teater.

Personlig utveckling

Moa kör några lättare övningar för att värma upp händerna och stämbanden. Hon berättar att hon tycker det är fantastiskt roligt att se barn och ungas utveckling, att få ta del av deras musicerande.

Jag är stolt över var och ens personliga utveckling. Att de vågar försöka, det är viktigt att avdramatisera om det råkar bli fel. Och det är faktiskt så att man måste göra fel för att lära sig att göra rätt, det gäller oss alla.

Allas rätt

Att jobba med musik är helt klart världens bästa yrke, tycker Moa. Det är röster som spritter, händer som skapar, själar som växer. Ibland är dagsformen på topp, andra dagar är det lite si och så och det gör ingenting.

Alla barn och unga har rätt till kultur, att få se dem blomma ut är en riktig kulturskatt, säger Moa Andersson.

Arbeta i Mariestads kommun - Mariestads kommun

Sidan senast uppdaterad: