Har aldrig haft tråkigt på jobbet!

Hanna Falk tar över som föreståndare i höst, vid Lyrestads bibliotek, efter Lena Boije.

Efter 46 år inom biblioteksvärlden går nu Lena Boije, föreståndare vid Lyrestads bibliotek, i pension. Hon lämnar över till Hanna Falk som kommer kombinera jobb med studier.

– Det har varit fantastiskt roliga år. Jag har aldrig haft tråkigt på jobbet, säger Lena som gör sin sista arbetsdag idag.

Lena har haft en delad tjänst, där hon arbetat både vid Stadsbiblioteket i Mariestad och vid Lyrestads bibliotek. När Lena flyttade till Lyrestad kände hon ingen men i sin roll som filialföreståndare/biblioteksassistent träffade hon många som hon sedan började lära känna och umgås med.

Vet vad folk vill låna

– Det roligaste i det här yrket är att man träffar så mycket folk. När man är på ett sådant här lite ställe vet man vad folk vill låna. Det blir lite skillnad när man jobbar i stan, man har inte riktigt samma kontakt där som man har här i Lyrestad.

På onsdagar så är det mycket barn från skolan, som ligger vägg i vägg med biblioteket. Då har de bibliotekslån på schemat.

– Barnen har alltid varit intresserade av att låna böcker, dock är det svårare att få hit dem när de kommer upp i tonåren.

Fantasy och skräck

Med sin långa yrkeserfarenhet kan Lena dra flera slutsatser vad gäller trender inom bokvärlden.

– Idag läser barnen inte lika tjocka böcker som de gjorde tidigare. Jag ser också att det numer är mycket fantasy och skräck jämfört med förr. Och när de kommer upp lite i åldrarna tycker de mer om facklitteratur.

En bok som var mycket populär tidigare var Guinness rekordbok.

– Det var den som det var längst kö på, men så är det inte längre. Även böckerna om Musse och Helium har varit populära ett tag, liksom Dagbok för alla mina fans, berättar Lena.

Bjöds på glass

Vid några tillfällen bjöds Lena på glass när hon jobbade.

– Jag hade en väldigt snäll låntagare, en äldre farbror, som kom och gav mig glass varje gång jag hade öppet. Det tackade jag så klart inte nej till.

Nytt ansikte vid lånedisken

Till hösten får besökarna möta ett nytt ansikte vid lånedisken. Det är Hanna Falk, som tidigare jobbat som vikarie, och som nu studerar till bibliotekarie.

– Det ska bli jättekul. Roligt att det blir en sådan blandad grupp som man får träffa här. Från skolbarn upp till äldre, säger Hanna som själv hängt mycket på bibliotek när hon var liten.

Driva läsecirkel vidare

För Lena blir det inga problem med att fylla den lediga tiden. Hela hösten är uppbokade med olika aktiviteter.

– Dessutom kommer jag fortsätta att driva läsecirkeln som jag har arrangerat i ganska många år, men som nu blir i egen regi, säger Lena.

 

Bibliotek

Åtta bibliotek i Mellansjö

Det finns åtta bibliotek i Mellansjö-området. Det är biblioteken i Mariestad, Skövde, Hjo, Tibro, Töreboda, Tidaholm, Karlsborg och Gullspång. Biblioteken samarbetar, vilket innebär att böcker skickas mellan kommunerna när det uppstår en kölista på en boktitel.

Sidan senast uppdaterad: