Algblomning

Om du har tänkt att bada och det ser ut som algblomning i badviken ska du vara försiktig. Det finns olika typer av alger. Det är de blågröna som ofta är giftiga. Om du utsätts för de giftiga blågröna algerna kan du få problem med irritation av huden och i ögonen. Vid kallsupar så kan du bli magsjuk.

Det är viktigt att tänka på att barn är extra känsliga. Husdjur kan också fara illa om de får i sig av vattnet. Kor kan vara utsatta om de har tillgång till en sjö att dricka ur och hundar är riktigt känsliga och kan dö av att få i sig algförgiftat vatten.

Algblomning uppträder oftast i juli-augusti​

Algblomning kan dyka upp när badvattnet har blivit varmare än +15°. Det sker oftast i juli eller augusti i lugna vikar som inte utsatts för vågor eller strömmar. Det ser ut som en blågrön nästan självlysande gegga, och man kan inte avgöra bara genom att titta ifall det är giftiga alger det är frågan om. Man måste ta prov som skickas till ett laboratorium för analys för att se ifall det finns alggifter i vattnet. För att vara på den säkra sidan bör du och dina barn undvika att bada om det ser ut som algblomning i vattnet.

Använd inte vattnet​

Eftersom det är giftigt att få i sig så ska man inte vattna grönsaker och bär med sådant vatten. Giftet är värmetåligt så att koka det hjälper inte för att bli av med giftet och att koka potatis i sådant vatten är alltså mycket olämpligt.

Du kan läsa mer om algblomning och algtoxinförgiftning i länkarna.

Sidan senast uppdaterad:

Relaterad information

Kontakt

Miljö- och byggnadsförvaltningen
Telefon: 0501-75 60 05
E-post: Miljö och bygg infobrevlåda

Besöksadress

Stadshuset, Kyrkogatan 2, Mariestad

Ansvarig nämnd

Miljö- och byggnadsnämnden

Länkar

Algblomning och algtoxinförgiftning Länk till annan webbplats.