Vattenloppor

Vattenloppor, eller cerkarier som de egentligen heter, kan orsaka en mycket besvärlig klåda så kallad badklåda. Det blir utslag som ser ut som myggbett med en liten blåsa på toppen och de kliar ordentligt. Ibland kan vissa personer även få feber. Om du redan har blivit drabbad är det inte så mycket att göra mer än att försöka lindra besvären.

Cerkarier är en parasit

Varma sommardagar kan det finnas gott om cerkarier i badvattnet i sjön. Det är en mellan-stadie på en inälvsmask som drabbar sjöfågel. Det är små små larver som inte syns med blotta ögat och som simmar fritt i vattnet. De har en snäcka som mellanvärd där de utvecklas. På jakt efter sjöfågel så kan de av misstag komma att krypa in i huden på en människa istället. Där dör de ganska snabbt eftersom det bara är i sjöfågel de kan utvecklas. Första gången du blir drabbad märker du det inte och det är då som den så kallade sensibiliseringen sker i din kropp. Nästa gång du blir drabbad svarar din kropp med en allergisk reaktion. Det är därför det kliar och blir svullet.

Tips för att undvika badklåda

  • bada i korta pass
  • torka och gnugga med handduk direkt efter bad
  • duscha efter bad
  • välj badplatser som inte ligger nära stora vassområden eller där det finns mycket sjöfågel.
  • mata inte fåglarna.

Att bli drabbad är inte farligt

Det är inte farligt - men besvärligt - för den som blir drabbad. Larverna simmar från området där snäckorna finns och därför kan det bli relativt höga koncentrationer larver i vattnet där det är grundare. Därför är det vanligare att barn blir utsatta jämfört med vuxna. Genom att ta snabbare dopp och att även torka sig med handduk efter doppet gör det svårare för larverna att hinna sätta sig i huden.

Allergimedicin lindrar

Det finns receptfria allergimediciner på apoteket som du kan ta om du blir drabbad. Man kan även smörja med kortisonsalva som dämpar besvären. Utslagen brukar finnas kvar en dryg vecka.

Sök vård vid allvarligare symptom

Om man får en kraftigare reaktion med feber ska man söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning. Om huden har blivit öm och irriterad, vilket kan bero på en infektion, kan man ringa sjukvårdsrådgivningen eller kontakta en vårdcentral.

Sidan senast uppdaterad:

Relaterad information

Kontakt

Miljö- och byggnadsförvaltningen
Telefon: 0501-75 60 05
E-post: Miljö och bygg infobrevlåda

Besöksadress

Stadshuset, Kyrkogatan 2, Mariestad

Ansvarig nämnd

Miljö- och byggnadsnämnden