Stalin på Östermalm

Porträtt av martin Jonols. Foto.

Foto: Snezana Vucetic Bohm

En kväll för alla som är intresserade av historia och politik! Martin Jonols berättar om sin morfar Gustav Johanssons liv. Gustav Johansson (1895–1971) var med i ledningen för Sveriges kommunistiska parti (nuvarande Vänsterpartiet), satt i riksdagen 1945–1962 och var chefredaktör för Ny Dag 1934–1959. Han var även agent åt Moskva på Östermalm.

Datum: Onsdag 11 oktober.
Tid: 18.00
Plats: Stadsbiblioteket, fri entré.

Författaren och dramatikern Martin Jonols berättar om sin morfar Gustav Johanssons liv, hur hans föddes i en väldigt fattig miljö men tog sig ifrån den, blev journalist och riksdagsman och var med i ledningen för Sveriges kommunistiska parti (nuvarande Vänsterpartiet). Han gifte sig med Jonols mormor Eva Palmær från övre Östermalm och flyttade in där.

Martin berättar även om sin uppväxt nära sin morfar, och om yngre släktingar som var vänsterextremister på sextio- och sjuttiotalet. Han försöker ge en sammansatt bild av sin morfar och hans miljö. Martin tyckte väldigt mycket om honom, men hela sitt liv försvarade han saker som Martin tycker är förskräckliga, det stalinistiska systemet i Sovjetunionen.

Varmt välkommen!

Kontakt

Nils Nimsjö
Telefon: 0501-75 58 10
E-post: Nils Nimsjö

Sidan senast uppdaterad: