Mariestads kommun Till startsidan Mariestads kommun
Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Bildarkiv

Svart-vitt vykort från Café Näset vid dess storhetstid under 1950-talet. En ser huset och en del av trädgården och dess cafémöbler.

I bildarkivet finns stadens historia i text och bild. De tidigaste bilderna är från 1800-talets mitt och de senaste från 1990-talets slut. Fysiskt i bildarkivets lokaler lagras över 100 000 fotografier, främst i negativform. Fotot ovan är ett vykort från Café Näset vid dess storhetstid under 1950-talet.

Fotografier är en värdefull källa till den lokala historien. På Stadsbiblioteket i Mariestad finns flera stora samlingar av fotografier från Mariestad med omnejd.
Grunden till bildarkivet lades under 1960- och 1970-talen av dåvarande stadsbibliotekarien Svante Sandberg, som förvärvade ett omfattande bildmaterial med lokal anknytning. 1992 donerade Mariestads Vänner sitt bildarkiv till Stadsbiblioteket och i samband med det började samlingarna att registreras i en bilddatabas.

Mariestads bildarkiv omfattar för närvarande drygt 20 000 scannade fotografier som visar och berättar om livet i Mariestad. Här finns bilder på människor, byggnader och miljöer. Några av bildsamlingarna kommer från yrkesverksamma fotografer, andra från erfarna amatörfotografer.

Mariestads bildarkiv finns tillgängligt på webben tillsammans med Töreboda bildarkiv. Det är en lågupplöst version och ett lite begränsat urval. I varje post finns det en kort beskrivning över vad som försiggår på bilden, vem som har fotograferat och vilket år den är ifrån. Arbetet med att registrera och digitalisera bilder pågår för fullt. Därmed kommer bildarkivet att växa efter hand och en del saknade uppgifter kompletteras.

Har du bilder du tror skulle passa i arkivet?

Mariestads bildarkiv tar gärna emot fler fotografier. Även nutida bilder blir en gång historia. Därför är även fotografier från de senaste årtiondena intressanta. Vill du hjälpa till att komplettera bildarkivet? Maila Stadsbiblioteket de uppgifter du tycker en bild saknar)

I arkivet på webben ligger cirka 17 000 bilder, här på Stadsbiblioteket finns även tillgång till högupplösta exemplar av de foton som visas på webben. Här finns också litteratur och andra hjälpredor för att bena ner sig ytterligare i fakta runt själva fotografiet.

Frågor?

Har du frågor är det bara att besöka oss. Tomas Jiglind finns tillgänglig på kontoret vardagar mellan 10.00-14.30. Det går även bra att maila dina frågor (adress under relaterad information), eller boka en tid med oss på bildarkivet.

Sidan senast uppdaterad: 2019-12-13 09.05

Relaterad information

Kontakt

Tomas Jiglind
Bibliotekstekniker
Telefon: 0501-75 58 08
E-post: Tomas Jiglind

Kerstin Ask
Bibliotekarie
Telefon: 0501-75 58 12
E-post: Kerstin Ask

Besöks- och postadress

Mariestads Stadsbibliotek
Drottninggatan 12
542 34 Mariestad
E-post: Stadsbibliotekets infobrevlåda

Ansvarig nämnd

Kommunstyrelsen

Länkar

Mariestads bildarkivlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Avgifter för Bildarkivet