Nedladdningsguide för appen Biblio

Guide för telefoner, surfplattor och dator.

Mobiltelefoner och surfplattor


 1. För att få tillgång till bibliotekets böcker i din telefon eller surfplatta behöver du ladda ner appen Biblio från App Store eller Google Play Butik. I Biblio kan du både läsa och lyssna på böcker.

 2. Logga in i Biblio. Välj Bibliotek Mellansjö i listan över bibliotek i översta fältet, därefter loggar du in med ditt lånekortsnummer (det går inte att använda personnummer för att logga in) och din PIN-kod.

 3. När du är inloggad kan du trycka på menyikonen uppe till vänster för att söka efter en bok eller välja Kategorier för att få tips. Du kan även se dina lån, få svar på vanliga frågor i Support och göra mer utförliga val under Inställningar. Exempelvis kan e-ljudböcker exkluderas från dina sökningar om du bara är intresserad av att läsa.

 4. När du har hittat en bok du vill låna, så väljer du boken och trycker därefter på Låna. Är det en e-bok så börjar boken på första sidan. Bläddra sida gör du genom att trycka längst till höger på din enhet. Om du trycker mitt på sidan får du mer avancerade inställningar för hur du vill läsa boken högst upp. Du kan välja bakgrundens färg, ljusstyrka, bläddra till en specifik sida, typsnitt mm. Appen kommer ihåg var du slutade läsa och fortsätter på den sidan när du öppnar boken igen.

 5. Är det en e-ljudbok så kan du börja lyssna direkt genom att trycka på Spela. Boken går även att göra tillgänglig offline så att du kan lyssna på den utan internetuppkoppling. Det gör du genom att trycka på menyikonen uppe till vänster och väljer Mina lån. Därefter väljer du Gör tillgänglig offline och väntar på att boken laddas ned. Uppspelningen startar automatiskt från början och spelar tills boken är slut eller tills du pausar eller stänger appen. När du ska fortsätta lyssna på ljudboken, öppna appen Biblio igen. Spelaren kommer ihåg hur långt du kom senast och fortsätter från den tidpunkten i boken.

Dator PC/Mac

 1. Gå till bibliotekets hemsida för e-böcker: https://bibliotekmellansjo.elib.se/ Länk till annan webbplats.

 2. Tryck på Logga in uppe i högerhörnet för att logga in med ditt lånekortsnummer och din PIN-kod. Det går inte går att använda personnummer för att logga in.

 3. Sök upp den bok du vill låna, antingen via sökfunktionen eller via kategorilistningen under rubriken E-böcker.

 4. Klicka på bokens bild eller titel för att komma till en kort beskrivning av boken. Klicka på Låna. Boken läggs nu till i listan över dina lånade böcker.

 5. Klicka på Läs för att öppna boken direkt i din webbläsare, eller på Ladda ner för att ladda ner boken till datorn. För att kunna läsa boken du laddar ner måste du först installera och auktorisera en programvara som kan läsa e-böcker. För att auktorisera en programvara behöver du ett Adobe-id. Det skapar du genom att trycka på den här länken: https://www.adobe.com/se/# Länk till annan webbplats. Du kan även trycka på fliken Så funkar det, och välja PC/MAC. Därefter väljer du den tredje punkten Vad är ett Adobe-ID? och klickar på ordet här i den första meningen under rubriken för att komma till Adobes registreringssida. Du hittar den också genom att googla adobe id.

 6. Om du inte direkt kommer till registreringssidan trycker du på Logga in uppe i högra hörnet och därefter på Skaffa ett Adobe ID. Nu fyller du i dina uppgifter och trycker på Registrera.

 7. För att ladda ner den programvara du behöver, gå till PC/Mac under fliken Så funkar det och följ instruktionerna där.

  Installera Adobe Digital Editions genom att gå till nedladdningssidan Länk till annan webbplats., ladda ner installationsfilen för PC eller Macintosh, och sedan köra den filen. Auktorisera Adobe Digital Editions med ditt Adobe-ID genom attklicka på Help och Authorize computer. Gå in på Mina sidor och klicka på Ladda ner för den bok du vill låna. Du ska nu få en fråga om du vill öppna eller spara filen URLlink.acsm, som är bokens nedladdningslänk. Välj Öppna med och se till att det står Adobe Digital Editions i menyn bredvid.

 8. Du kan även låna och lyssna på e-ljudböcker i din dator. Du lånar dem på samma sätt som eböcker, men för att kunna lyssna på bibliotekets ljudböcker i din PC/Mac behöver du använda en webbläsare som stödjer Adobe Flash. Det gör de allra flesta redan när de kommer från fabriken, men om programmet saknas på din dator kan du ladda ner det gratis på: https://get.adobe.com/flashplayer/?loc=se.

 9. Efter att du lånat boken, gå till Mina sidor och klicka på Lyssna för den bok du vill lyssna på. Ett spelarfönster öppnas i din webbläsare. Uppspelningen startar automatiskt från början och spelar tills boken är slut eller tills du pausar eller stänger fönstret. Spelaren kommer ihåg hur långt du lyssnat i en bok och börjar automatiskt där nästa gång du öppnar boken. Spelaren kommer också ihåg din inställning av ljudvolym. När du ska fortsätta lyssna på ljudboken, logga in på Mina sidor igen. De ljudböcker du har lånat de senaste 28 dagarna visas på sidan. Klicka på Lyssna för den bok du vill fortsätta att lyssna på. Spelaren kommer ihåg hur långt du kom senast och fortsätter från den tidpunkten i boken.

För mer detaljerad information, se Vanliga frågor och svar under fliken Så funkar det eller följ länken: https://bibliotekmellansjo.elib.se/Info/Faq Länk till annan webbplats.

Du kan även kontakta bibliotekarie Nils Nimsjö.

Sidan senast uppdaterad:

Relaterad information

Kontakt

Nils Nimsjö
Bibliotekarie
Telefon: 0501-75 58 10
E-post: Nils Nimsjö

Reception:
Telefon: 0501-75 58 00
E-post: Stadsbibliotekets infobrevlåda

Besöks- och postadress
Mariestads Stadsbibliotek
Drottninggatan 12
542 37 Mariestad

Ansvarig nämnd

Kommunstyrelsen

Länkar

Litteraturbanken Länk till annan webbplats.
Projekt Runeberg Länk till annan webbplats. 

Självservice - länkar till våra e-tjänster och blanketter

E-böcker & e-ljudböcker Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.