Motionera och quiza samtidigt med Xrundan

Xrundan är en digital tipspromenad där du kan tävla mot familjen, vänner och kollegor. Det finns frågor för både barn och vuxna. Detta är ett sätt att hålla sig fysiskt aktiv. Allt som krävs för att delta i tipspromenaden är en mobil och gratisappen Xrundan.

Xrundan är en digital tipspromenadstjänst med syfte att minska stillasittande och locka såväl kommuninvånare som turister till rörelse.

Användaren laddar ner appen i sin mobil och väljer där ett av de tre quiz som finns: vuxen, barn 7-11 år samt barn 4-6 år. Användaren har även möjlighet att välja språk. Längs med rundan sitter 15 skyltar med QR-koder uppe. Användaren scannar QR-koden och får upp fråga med tre svarsalternativ på sin skärm.

Mer information och support kring appen Xrundan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

I Mariestad finns tre Xrundor


Stadsrundan - 3,5 km

Stadsrundan startar på Karlsholme i centrala Mariestad. Längs med denna runda passerar du flera av Mariestads historiska byggnader och vackra vyer. Karlsholme är vår vackra folkpark som bildades år 1928 och som har lockat såväl lokalbefolkning som besökare för att roa sig under åren.

Du passerar också Mariestads stationshus, som upprättades år 1909 och sedan 2005 är ett byggnadsminne. Strosa sedan genom vår stadspark med dess vackra fontän och möt därefter ljudet från Tidans forsande vatten.

Gång- och cykelbron tar dig över till Universitetsparken. Här blandas inbjudande parkrum med utbildning och forskning. Blicka över till Residenset Marieholm, som under 400 år fungerade både som kungsgård och landshövdingsresidens och sedan 1935 är ett byggnadsminne. Välkommen att besöka Vadsbo museum i två av flygelbyggnaderna.

Det gamla länsfängelset i Mariestad från 1848 är även det ett byggnadsminne (1993). ”Vita duvan” som fängelset kallats, trots att det senare målats gult, var ett av de första cellfängelserna. År 2010 lades fängelset ner och idag bedrivs hotellverksamhet i byggnaden.

Gästhamnen är Mariestads främsta mötesplats under sommarmånaderna. Här finns restauranger och bodar som erbjuder en god bit mat eller en svalkande glass. Promenera sedan längs med vattnet tillbaka till Karlsholme.

Leksbergsrundan - 2,5 km

I natursköna Leksberg finns goda möjligheter till rörelse och rekreation. Promenera i elljusspåret, cykla i mountainbike-spåret, spring på trailstigarna eller få upp flåset i motionstrappan.

Önskar du en mer stillsam stund finns möjlighet att njuta av matsäck vid vindskyddet. Leksberg är en historisk kyrkby.

Uppe på berget finns kyrkan som troligtvis uppfördes på 1200-talet. Intill kyrkan finns också sevärda runstenar som påträffades år 1878 då den östra delen av gamla kyrkogårdsmuren skulle tas bort.

Lyrestadsrundan - 2,3 km

Om somrarna är Lyrestad ett populärt besöksmål, då Göta kanal lockar båt-, husbils- och cykelturister hit. I gästhamnen ligger det stora hembygdsmuseet Hamnmagasinet, som först var byggt som ett upplagsmagasin för kanaltrafiken år 1823-1871.

Sedan såldes byggnaden till en handelsman från Mariestad och kyrkbyns första affär tog plats i slutet av 1800-talet. Idag äger och driver Lyrestad sockens hembygdsförening museet som visar allt från en äldre telefonsamling, jordbruksredskap, interiörer av bomiljöer och en lanthandel från sekelskiftet.

På den här rundan promenerar du i elljusspåret med dess härliga natur och passerar en av Mariestads kommuns bästa pulkabackar. Här samlas många barnfamiljer under vintermånaderna för lek och korvgrillning.

 

X-rundorna finansieras av folkhälsorådet.

 

Sidan senast uppdaterad:

Relaterad information

Kontakt

Linnéa Wiljén
Folkhälsotrateg
Telefon: 0501-75 50 24
E-post: Linnéa Wiljén