Tips från lärarna

Här får du smarta tips från dina lärare på Musikskolan, vilken kan underlätta ditt övande hemma. Tänk alltid på att övande tar tid, och det är inte alltid roande, men det underlättar om veckans övningslåt inte känns som ett högt oöverstigligt berg att bestiga. Kanske kan något av tipsen nedan vara till hjälp för just dig och ditt övande?

Tips 1: Ändra uppspelningshastighet på ljudfiler. (av Johan Wallerstedt)

De flesta läroböcker som vi använder på Musikskolan innehåller en eller flera CD-skivor där du som elev förväntas spela med och öva till. En ljudbakgrund underlättar övandet betydligt när du sitter hemma och tränar på ditt instrument. Allt du behöver är en uppspelningskälla i form av en stereo eller dator som tar emot och kan spela upp CD-skivor. Men vad skall du göra om låten du skall öva går för fort?

Förr var det mycket svårt att ändra hastighet på musik utan att tonarten förändrades men idag finns det med datorns hjälp program som åtgärdar detta åt dig. Allt som krävs är en dator. Till Mac finns i nuläget inget gratisprogram där du på ett enkelt sätt kan ändra hastigheten på din låt. Men läs nedan så får du tips.

WINDOWS-användare

Till Windows kan du gratis ladda hem ”Quick Time Player” om du inte redan har det installerat från start när du köper datorn. Välj först låten du vill öva på och högerklicka på den och välj därefter att öppna låten med ”Quick time Player”. Innan du sedan börjar spela låten väljer du ”Fönster” och därefter ”Visa ljud/bildreglage”. Längst ner till höger kan du nu ändra hastigheten på uppspelningen utan att tonarten påverkas. Lycka till!

MAC-användare

Till Mac finns idag inget gratisprogram där du kan ändra uppspelningshastighet. Jag har själv kontaktat ”Itunes” i hopp om att de skall lägga in ett sådant verktyg i sitt program men det ligger än så länge i en obestämd framtid. Istället får du köpa ett program som gör detta åt dig. Jag använder själv programmet ”Audiospeed” vilket kostar 159 kronor på ”Appstore”. Det finns nog betydligt billigare såsom ”Musik pitch changer” för 20 kronor eller någon annan app. Fördelen som jag ser med Audiospeed är att den är enkel att förstå med lätta reglage och en enkel utformning där du bara drar in dina låtar i en lista i programmet. Därefter ändra du tonart, uppspelningshastighet, volym etc med reglage i realtid.

Jag rekommenderar varmt att skaffa något av dessa verktyg och faktum är att det lönar sig, trots att det kostar lite för alla Mac-användare. Att kunna träna i ett lagom svårt tempo kan göra stor skillnad, och skapa mer spellust än att försöka spela till en låt som går för snabbt. Resultatet blir då att man struntar i att spela till musikbakgrunderna och inlärningen tar längre tid och blir förmodligen svårare och mindre roande.

Naturligtvis finns liknande program som det som beskrivs ovan för alla Mac-användare även för er Windowsanvändare, men Quick time player är ju gratis så varför söka efter en som kostar extra pengar.

Lycka till!

Tips 2: Gå med i Medaljkampen

Om du inte redan blivit presenterad för det av din lärare så gå in och läs om "Medaljkampen" här på vår hemsida. Poängen är att du genom dagligt övande får belöning inte enbart genom att du märker att du blir bättre utan också tilldelas medaljer efter ett visst antal i följd spelade övningsdagar. Detta fungerar som en sporre där du själv är den som håller reda på och fyller i ett övningsformulär varje dag du övar på ditt instrument. Kanske passar detta just dig och ditt sätt att öva. Det skadar aldrig att testa. Börja redan idag genom att kontakta din lärare.

Tips 3: Ha ditt instrument synligt

Att till exempel låta din gitarr ligga i ett fodral när du är hemma kan lätt tendera till att övandet uteblir. Ett instrument skall synas och vara lätt att ta upp och börja spela på. Till gitarrer finns ställ som går att köpa, och för elgitarrister och basister bör sladden vara kopplad till förstärkaren så att endast strömknappen behövs tryckas på för att kunna köra igång. För er som måst ha ert instrument isärplockat i etui för att inte skada instrumentet såsom klarinett eller tvärflöjt bör instrumentet vara lättillgängligt och kanske kan veckans läxa stå väl synligt på ett notstativ så att det bara är själva instrumentet som måste plockas ihop innan övningen kan börja.

Tips 4: Att lyssna är också att öva

Att öva på ditt instrument är alltid viktigt men även att bara lyssna på ljudbakgrunderna på övnings-CD-skivorna utan att spela till är att betrakta som övning. Kanske kan du urskilja vad ditt instrument spelar och upptäcka fel som du själv gör. Kanske utskiljer du andra saker. Sitt gärna med noterna framför dig och betrakta dessa samtidigt som du bara lyssnar på ljudbakgrunden. Tänk dig att du spelar och säg tonernas namn samtidigt som du lyssnar. Detta övar till exempel ditt gehör och din uppmärksamhet. Du övar och din lyhördhet för vad andra instrument gör som du kanske går miste om när du spelar till då din koncentration riktas mot andra saker.

Fler tips kommer att tillkomma efter hand och kanske har du själv bra tips som du vill delge oss alla andra. Kontakta då din lärare.

Sidan senast uppdaterad:

Relaterad information

Kontakt

Kajsa Stenberg Axelsson
Musikskolechef
Telefon: 0501-75 52 30
E-post: Kajsa Axelsson

Ansvarig nämnd

Kommunstyrelsen