Mariestads kommun Till startsidan Mariestads kommun
Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Museets butik

Bild på butiken i Stallet

Museets butik hittar du i Stallet. Här kan du bland annat hitta vår mest sålda produkt, en nytillverkad kopia av Unicaboxen i flera olika storlekar. Men även luffarslöjd, keramik, fågelholkar, smycken och böcker för både barn och vuxna. Flertalet av produkterna är tillverkade av professionella konsthantverkare från trakten.

Välkommen in!

Unik utgivning Mariestads Lagbok från 1597 i ny tappning

Bild på en sida ur originalboken

Det finns endast fyra stycken handskrivna lagböcker bevarade i Sverige. En av dem är Mariestads Lagbok från år 1597. Det gör den till ett unikt exemplar, som man nu valt att göra ett nytryck av, med modern svensk översättning.

Lagboken tillkom decenniet efter Mariestads grundläggning och bygger på Magnus Erikssons stadslag från 1350-talet. Avskriften är gjord av Jacob Svensson Iller, som var stadsskrivare i Mariestad.

Totalt omfattar den unika lagtexten 188 sidor. Här kan man bland annat ta del av hur jordar och tomter förvärvas i staden, vilka rättigheter besökande har och vilka som får bedriva handel på torget.

I utgåvan av lagboken ingår dessutom avskrifter av handlingar som var av betydelse för den unga staden Mariestad. Här finns också privilegiebrevet från den nionde oktober 1583.

Originalet, handskriften, återfinns idag på Kungliga biblioteket. Denna nya utgåva ges ut genom Missalestiftelsen i Skara. Boken finns att köpa i museibutiken.

Sidan senast uppdaterad: 2020-07-10 08.40

Relaterad information

Kontakt

Vadsbo museum
Telefon: 0501-75 58 30
E-post: Museets infobrevlåda

Adress

Marieholmsbron 3
542 30 Mariestad

Ansvarig nämnd

Kommunstyrelsen