Mariestads kommun Till startsidan Mariestads kommun
Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Om museet

Vadsbo museums samlingar består av föremål insamlade från trakten sedan 1918 då museet öppnade. En stor del av föremålen är från 1700- och 1800-talet. Samlingen växte under åren och fler hus på residensön togs i anspråk. Den innehåller idag allt från träben till vackra sidenklänningar, möbler, brandsprutor, mynt, kanonkulor, tekannor, med mera.

Sedan 2014 har museet ett generellt insamlingsstopp då det inte finns något utrymme för utökning av samlingen. Det museet har ytterst lite av är föremål och berättelser från Mariestads 1900-tal.

För att kunna lösa förvaringsproblemen och få en bild av vad som finns i museet påbörjades 2016 en totalinventering av alla föremål, både inregistrerade och oregistrerade. Med bättre förvaringsmöjligheter och överskådlighet kan samlingen bevaras och visas. Förhoppningen är att skapa plats för föremålen och även skapa utrymme för berättelserna om hur livet i Mariestad har varit på 1900-talet fram till idag.

Den Östra flygeln och Västra flygeln kommer att bli magasin för föremålen. När det står klart är tanken att det ska finnas möjlighet att visa magasinen med guide.

Butiken och utställningarna om stadens historia från stenålder till sent 1800-tal har flyttas till Stallet där de blir mer lättillgängliga då lokalen ligger i markplan och har hiss.


Sidan senast uppdaterad: 2019-04-08

Relaterad information

Öppettider våren 2019

Tisdag och onsdag klockan 11:00 - 16:00

För övriga tider ring museet.

Kontakt
Vadsbo museum
Telefon: 0501-75 58 30
Mail: Vadsbo museum

Adress
Marieholmsbron 3
542 30 Mariestad

Ansvarig nämnd

Kommunstyrelsen