Mariestads kommun Till startsidan Mariestads kommun
Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Utställningar på museet

På museet finns både tillfälliga och fasta utställningar. Våra fasta utställningar finns i Stallet och i Bodlängan. Det är utställningar som berättar om bygdens historia, från forntiden fram till långt in på 1900-talet. Under året visar vi även olika tillfälliga utställningar, både stora och små, med olika teman. Här kan du läsa om samtliga våra utställningar.

Tillfälliga utställningar

Just nu har vi en tillfällig utställning i museet som kommer visas fram till den 25 mars.

"Här finns liv" - en utställning om vårt Biosfärsområde och Agendan2030.

På bilden ser du flera skyltar och en karta som visas på utställningen.
Logotype med blå text som säger Här finns liv

"Här finns liv" är ett kommunikationsprojekt som ska inspirera, lyfta och levandegöra det engagerade arbete som pågår runtom i biosfärområdet för att stärka en hållbar samhällsutveckling.

Utställningen fokuserar på lokala hållbara exempel i Unescos Biosfärområde och Agenda2030. Du möter globala frågor om utmaningar på jorden och upptäcker lokala, positiva svar genom appspelet *Här finns liv" där Kartspelet och Superkraftspelet ingår.

I arbetet med projektet deltar Högskolan i Skövde, Stiftelsen Läckö slott, Dacapo Mariestad, NBV, Westelius arkitekter, Galleri Splace, Mariestad, Götene och Lidköpings kommuner.

Utställningen finns att besöka fram till den 25 mars 2020.

Fasta utställningar

Museet har fasta utställningar, en i Stallet om Mariestads historia och en i Bodlängan om stadens industriella utveckling. Det finns även fasta utställningar i byggnader som endast visas vid bokning.

Mariestads historia, i Stallet

På bilden ser du föremål på ett hyllplan. En miniatyr symaskin, äldre trådrullar, med mera.

I Stallet visas en basutställning som presenterar ett axplock ur museets samlingar. Med hjälp av historiska föremål visar vi Mariestads framväxt från förhistorisk tid fram till 1900-talets början, bygdens utveckling, formandet av administrationsstaden och residensstaden.
I Stallet hittar du även museibutiken, våra tillfälliga utställningar och du kan här sitta ner och bläddra i lokalhistorisk litteratur, som finns till försäljning.

Mariestads industriella utveckling, i Bodlängan

Bild på unica-väskor

I Bodlängan presenteras stadens industriella utveckling, från 1100-talet fram till våra dagar. En betoning görs på Unicaboxen som är en av stadens, genom tiderna, mest kända industriprodukt. I Bodlängan visas också Katrinefors bruks äldsta pappersmaskin från 1872 och andra lokala företag så som Mariestads bryggeri, Nike, Klings Glass, Electrolux och Klippås Frisersalong.

Utställningar i övriga byggnader

På bilden ser du Leksbergs skolmuseum.

Leksbergs skolmuseum är inrymt i den gamla klockarebostaden från år 1816 vid Leksbergs backe, nedanför Leksbergs kyrka, cirka 3 kilometer söder om Mariestad. Byggnaden iordningsställdes 1992 och visar hur en skolsal, lärarbostad och sockenstuga såg ut omkring år 1900.

I Alhagen står husen "Böckersbodastugan", ursprungligen från 1700-talet, som flyttades till Alhagen från Böckersboda 1940 och "Kajsas stuga", en mindre stuga med torvtak, som flyttades hit från Björsäter i början av seklet.

Bokning för att se någon av dessa byggnader sker genom Vadsbo Museum.

Sidan senast uppdaterad: 2020-01-17

Relaterad information

Öppettider våren 2020

Tisdag och onsdag klockan 11:00-16:00

För övriga tider ring museet.

Kontakt

Vadsbo museum
Telefon: 0501-75 58 30
E-post: Museets infobrevlåda

Adress

Marieholmsbron 3
542 30 Mariestad

Ansvarig nämnd

Kommunstyrelsen