Utställningar på museet

På museet finns både tillfälliga och fasta utställningar. Våra fasta utställningar finns i Stallet och i Bodlängan. Det är utställningar som berättar om bygdens historia, från forntiden fram till långt in på 1900-talet. Under året visar vi även olika tillfälliga utställningar, både stora och små, med olika teman. Här kan du läsa om samtliga våra utställningar.

Museet är just nu stängt på grund av coronaviruset

Stängt så länge de allmänna lokala råden gäller.

Tillfälliga utställningar

Snart har vi en tillfällig utställning i museet som kommer visas från 7 januari. Mer information om den kommer.

Fasta utställningar

Museet har fasta utställningar, en i Stallet om Mariestads historia och en i Bodlängan om stadens industriella utveckling. Det finns även fasta utställningar i byggnader som endast visas vid bokning.

Mariestads historia, i Stallet

På bilden ser du föremål på ett hyllplan. En miniatyr symaskin, äldre trådrullar, med mera.

I Stallet visas en basutställning som presenterar ett axplock ur museets samlingar. Med hjälp av historiska föremål visar vi Mariestads framväxt från förhistorisk tid fram till 1900-talets början, bygdens utveckling, formandet av administrationsstaden och residensstaden.
I Stallet hittar du även museibutiken, våra tillfälliga utställningar och du kan här sitta ner och bläddra i lokalhistorisk litteratur, som finns till försäljning.

Mariestads industriella utveckling, i Bodlängan

Bild på unica-väskor

I Bodlängan presenteras stadens industriella utveckling, från 1100-talet fram till våra dagar. En betoning görs på Unicaboxen som är en av stadens, genom tiderna, mest kända industriprodukt. I Bodlängan visas också Katrinefors bruks äldsta pappersmaskin från 1872 och andra lokala företag så som Mariestads bryggeri, Nike, Klings Glass, Electrolux och Klippås Frisersalong.

Övriga sevärdheter

På bilden ser du Leksbergs skolmuseum.

Leksbergs skolmuseum är inrymt i den gamla klockarebostaden från år 1816 vid Leksbergs backe, nedanför Leksbergs kyrka, cirka 3 kilometer söder om Mariestad. Byggnaden iordningsställdes 1992 och visar hur en skolsal, lärarbostad och sockenstuga såg ut omkring år 1900.

I Alhagen står husen "Böckersbodastugan", ursprungligen från 1700-talet, som flyttades till Alhagen från Böckersboda 1940 och "Kajsas stuga", en mindre stuga med torvtak, som flyttades hit från Björsäter i början av seklet.

Bokning för att se någon av dessa byggnader sker genom Vadsbo Museum.