Mariestads kommun Till startsidan Mariestads kommun
Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Fasta utställningar

Mariestads industrihistoria

Under våren 2018 bygger vi om delar av utställningen i den Östra Stallängan, Industri, och möjligheten att få se sig runt i detta hus kommer därför att vara väldigt begränsad. Bland annat så bygger vi åter upp Klippås Frisersalong som kommer att stå färdig till sommarens invigning den 6:e juni.

I Östra Stallängan på Marieholm presenteras Mariestads industrihistoria. Där speglas stadens industriella utveckling, fram till våra dagar. En betoning görs på Unicaboxen som är en av stadens, genom tiderna, mest kända industriprodukt. I Industri visas också Katrinefors bruks äldsta pappersmaskin från 1872. I utställningen får man också en bild av äldre och nyare lokala företag, bland annat Mariestads bryggeri, Nike, Klings Glass och Electrolux.

Basutställning i Stallet

I Stallet visas den nya basutställningen som presenterar ett axplock ur museets samlingar. Med hjälp av historiska föremål visar Vadsbo museum Mariestads framväxt från förhistorisk tid fram till 1900-talets början, bygdens utveckling, formandet av administrationsstaden och residensstaden.
I Stallet finns museibutiken med varor från lokala producenter och hantverkare. Där finns också möjlighet att sitta ner och bläddra i lokalhistorisk litteratur, som finns till försäljning.

Övriga byggnader

Leksbergs skolmuseum är inrymt i den gamla klockarebostaden från år 1816 vid Leksbergs backe, nedanför Leksbergs kyrka, cirka 3 kilometer söder om Mariestad. Byggnaden iordningsställdes 1992 och visar hur en skolsal, lärarbostad och sockenstuga såg ut omkring år 1900.

I Alhagen står husen "Böckersbodastugan", ursprungligen från 1700-talet, som flyttades till Alhagen från Böckersboda 1940 och "Kajsas stuga", en mindre stuga med torvtak, som flyttades hit från Björsäter i början av seklet.

Bokning för att se någon av dessa byggnader sker genom Vadsbo Museum.

Sidan senast uppdaterad: 2019-04-08

Relaterad information

Öppettider våren 2019

Tisdag och onsdag klockan 11:00 - 16:00

För övriga tider ring museet.

Kontakt
Vadsbo Museum
Telefon: 0501-75 58 30

Adress
Marieholmsbron 3
542 30 Mariestad

Ansvarig nämnd

Kommunstyrelsen