Mariestads kommun Till startsidan Mariestads kommun
Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Tillfälliga utställningar

Infarten till Electrolux

Sista skiftet – en utställning om Electrolux i Mariestad

26 januari till 8 september 2019

Den 25 april 2017 rullades det sista kylskåpet på bandet i Electroluxfabriken i Mariestad. Kylskåpstillverkningen flyttades till Ungern och en 66 år lång era i stadens industrihistoria var över. Nu öppnas utställningen ”Sista skiftet - om arbete och vardag på Electrolux” på Vadsbo Museum i Mariestad.

Det hela började med aningar. Redan i mitten av 00-talet kom varslen, antalet anställda minskade år för år, produktutvecklingsavdelningen togs bort, det blev chefsbyten, investeringsstopp och minskad produktion. De anställda blev både blev frustrerade, arga och kritiska, men man gick till jobbet ändå.
Mycket tack vare lojalitet som beskrevs som ”otrolig, nästan sjuk.” Man producerade kylskåp till den sista dagen.

Under våren 2017 tog Vadsbo Museum initiativet till en insamling där ett antal tidigare anställda intervjuades och porträttfotograferades. Västergötlands museum gjorde ytterligare en insamling våren 2018 och resultatet ses nu i utställningen ”Sista skiftet” som lyfter fram åren mellan 1951 och 2017.

I utställningen kommer arbetare, tjänstemän, chefer och fackliga ledare till tals. Det är deras egna ord och röster som hörs. Här handlar det alltså inte om företagshistoria, om hur man gör kylskåp, eller hur vitvaror fungerar, utan om det vardagliga arbetet och den dagliga samvaron på en arbetsplats.

Vad var det då som präglade arbetet på Electrolux? Många berättar om Mariestadsandan, lojaliteten, solidariteten arbetarna emellan, om stoltheten över produkterna och över trivseln. Man gillade att gå till jobbet. Men det finns också andra röster som vittnar om en allt hårdare företagskultur, om en ”skitfabrik” som inte brydde sig om arbetarna, som sög ut och pressade fram ett allt högre arbetstempo.

Utställningen är producerad av Västergötlands museum med hjälp av Vadsbo Museum, Carin Söders intervjuer och Stefan Svenssons bilder.
-Vi har velat fånga det mest vardagliga, det som försvinner med tiden. Utställningen berättar om det ”som händer när inget särskilt händer”. Vi vill försöka ge perspektiv på det som de allra flesta av oss upplever på jobbet, men sällan reflekterar över, säger utställningens producenter Anders Berglund och Hanna Eklöf, på Västergötlands museum.

Resultatet är en utställning där ljud, foto och ett antal kylskåp och frysar gestaltar de livsöden och berättelser som för alltid är förbundna med arbetet på Electrolux i Mariestad.

Utställningen kommer att visas fram till och med 8 september 2019.

Sidan senast uppdaterad: 2019-06-17

Relaterad information

Öppettider sommar 2019:

11/6 - 30/6 Tisdag - Torsdag klockan 11:00 -16:00

2/7 - 3/8 Tisdag - Lördag klockan 11:00 - 16:00

6/8 - 29/8 Tisdag - Torsdag klockan 11:00 - 16:00

För övriga tider ring museet.

Kontakt
Vadsbo Museum
Telefon: 0501-75 58 30

Adress
Marieholmsbron 3
542 30 Mariestad

Ansvarig nämnd

Kommunstyrelsen