Till startsidan för  kommun
Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

DÖLJ MENY

Livsmedel

Vad du äter och dricker påverkar din hälsa. Fräscha råvaror och korrekt hantering är speciellt viktigt. Kommunen kontrollerar därför restauranger, butiker, gatukök, livsmedelsindustrin och andra livsmedelsföretag i kommunen för att se till att våra livsmedel håller hög kvalitet. Vi är även Livsmedelsverkets förlängda arm vad gäller rådgivning om mat och hälsa på lokal nivå.

För dig som är företagare

Driver du, eller funderar du på att starta en servering, butik eller annan verksamhet med livsmedelshantering? För dig finns mer information på våra sidor för företagare som finns under "Näringsliv och jobb" i menyn längst upp . Här får du klicka dig vidare via "Att starta och driva företag" och där hittar du "Livsmedelsverksamhet".

Här finns information om regler, avgifter och de blanketter du behöver. Här får du bland annat veta hur det går till att starta en verksamhet på rätt sätt och vilka skyldigheter du har samt vår roll som tillsynsmyndighet.

För dig som är konsument

Kunskap är trygghet och makt, så att sätta sig in i livsmedelsbranschen och att ställa krav som konsument är en viktig uppgift du har. Du vill ju kunna köpa livsmedel som du mår bra av och som du kan lita på.

Fråga och klaga
Det är inte fel att vara frågvis både i butik och på restaurang. Om du inte är nöjd med det du har fått eller betalat för så ska du inte dra dig för att klaga till företaget.

Om du har klagomål på färdigförpackade livsmedel så är det bästa att ringa direkt till producenten. Telefonnummer till konsumentkontakt ska stå på förpackningen. Då brukar du få ersättning för den felaktiga varan och du hjälper företaget i deras kvalitetskontroll. Annars kan du kontakta butiken eller försäljningsstället.

Om du är missnöjd på restaurang ska du i första hand klaga direkt till personalen. Ät aldrig något som inte smakar bra eller som du är tveksam till. Ibland kan man se redan i dörren på ett matställe att man inte ska äta här. Du ska inte utsätta dig för ett ställe där det är uppenbart att de inte kan hålla rent och fräscht i serveringslokalerna. Livsmedelsföretaget kan orsaka att maten har blivit dålig av felaktig hantering eller dåliga råvaror. De måste även kunna tala om vad det är de serverar och var det kommer ifrån. De får inte lura dig som kund.

Du är välkommen att kontakta oss på miljö och bygg om du har frågor eller för att upplysa oss om du upptäckt brister på restauranger eller livsmedelsbutiker i våra tre kommuner.

Sidan senast uppdaterad: 2017-12-11

Relaterad information

Kontakt

Verksamhet miljö och bygg
Expeditionen
Telefon: 0501-75 60 05,
75 60 20, 75 60 30
E-post: Miljö och bygg

Besöksadress

Stadshuset, Kyrkogatan 2, Mariestad

Ansvarig nämnd

Miljö- och byggnadsnämnden

Länkar

Livsmedelsverksamhet

Kontakta oss

Telefon

0501-75 50 00

Adress

Mariestads kommun
542 86 Mariestad

Samarbetskommunerna
Gullspång kommuns
Töreboda kommun