"Det är helt och hållet tillgången på vaccin som styr"

Fyra sjuksköterskor i ansiktsskydd på sjukhuset i Mariestad.

Tinta Gustafsson, Rose-Marie Gustafsson, Gunilla Svensson och Helena Jande är trötta men glada efter ännu en dag fylld med vaccinationer.

Varför kan jag inte att boka tid för vaccination på webben? Hur kunde grannen bli uppringd? Får jag välja vaccin? Vad bör jag tänka på inför mitt besök? Den 7 maj vi besökte vi vaccinationsteamet på Närhälsan i Mariestad för att reda ut de vanligaste frågorna.

På Närhälsan i Mariestad har man smygstartat med den fjärde och sista fasen, eller rättare sagt personer som är 50+. Den här fredagseftermiddagen träffar vi ett glatt men också ganska trött vaccinationsteam efter att ha klarat av ytterligare 300 vaccinationer.

Fast alla som kommer hit är så himla glada att få vaccin, stämningen smittar av sig. Det är väldigt positivt, säger arbetslaget.

Så fungerar det

För att inte tvingas kassera vaccin har Närhälsan i Mariestad jobbat hårt för att få in nya personer vid återbud. Det är en av anledningarna till att man smygstartade med fas fyra redan vecka 18. En del personer har blivit uppringda och erbjudna tid, allt för att slippa att vaccin går förlorat.

Det är ganska fantastiskt att vi inte behövt kassera en enda dos vaccin såhär långt, säger Rose-Marie Gustafsson.

Hur gör man för att få en vaccinationstid?

Du bokar via webben på 1177:s hemsida. Du får själv välja vilken vårdcentral du vill vaccinera dig hos.

På följande länk kan du boka tid för vaccination i Västra Götalands län:
Hitta vård - 1177 Vårdguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Varför går det inte att boka, jag har försökt massor med gånger idag?

Det är helt och hållet tillgången på vaccin som styr. I dag hade vi 300 doser, men vi siktar på att kunna vaccinera 900 personer om dagen i juni.

Att få tag på vaccinatörer är inget problem. Vi har fått hjälp av skolsköterskor i Mariestads kommun och även pensionärer har ryckt in.

Om du inte får en tid är det bara att försöka igen lite senare.

Får jag välja vaccin?

Nej, det är ålder och tillgång som styr (även vissa sjukdomar och allergier kan påverka vilket vaccin du får).

Kostar det något?

Det är gratis för alla som vill vaccinera sig.

Vad ska jag tänka på inför vaccinationen?

Om du har symtom för covid-19 ska du inte vaccinera dig. Är du sjuk och har en bokad tid hör av dig till din vårdcentral. Tänk på att ha kortärmad tröja vid besöket, det underlättar vaccinationen. Ha med dig legitimation!

Om jag fått min första spruta, när får jag den andra?

2-3 veckor efter den första sprutan kan du gå in på webben igen där du bokade tid förra gången, då finns det en ny tid till dig på samma vårdcentral där du tog den första sprutan.

Ni jobbar övertid, och det kan bli tal om både kvällar och helger framöver, hur orkar ni?

Jag pratade med en herre på telefon som sa puss av misstag tror jag, då sa jag också puss! Han var så glad, jag också! På så sätt är det ett tacksamt jobb, säger Tinta Gustafsson.

Här hittar du mer information om covid-19 och vaccination:
Om covid-19 – coronavirus - 1177 Vårdguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Och här finner du all sammanställd information från Folkhälsomyndigheten kring vaccination mot covid-19:
Frågor och svar om vaccination mot covid-19 — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan senast uppdaterad: