Till startsidan för  kommun
Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

DÖLJ MENY

Begravning

Alla som är folkbokförda i Sverige betalar en begravningsavgift till Svenska kyrkan. Avgiften ger rätt till gravplats, gravsättning, kremering, diverse transporter samt lokal för begravningsakten.

Du som är medlem i Svenska kyrkan har också rätt till en begravningsgudstjänst. Vill du anordna en begravningsakt utan religiösa inslag finns möjligheten att göra det. Svenska kyrkans lokal för sådana begravningsakter är Skogskapellet, Muggebovägen 41. Det finns inga bestämmelser för hur en begravningsakt ska utformas. En anhörig kan vara begravningsförrättare och de anhöriga kan fritt välja lokal, musik, sång och andra inslag i akten.

De flesta begravningsbyråer åtar sig att anordna en borgerlig begravning. Begravningsförrättaren hjälper till med att utforma ceremonin i samråd med de anhöriga. Mariestads kommun har förordnat två personer som på motsvarande sätt åtar sig uppdrag att vara begravningsförrättare. Ersättning för begravningsakten regleras direkt mellan dödsboet och begravningsförrättaren alternativt begravningsbyrån.

Begravningsombud

När en församling har hand om begravningsverksamheten ska Länsstyrelsen förordna ett ombud som ska granska hur församlingen tar till vara de personers intressen som inte tillhör Svenska kyrkan.

Sidan senast uppdaterad: 2017-07-05

Relaterad information

Begravningsförrättare

Göran Grahn
Tunaholmsvägen 5
542 43 Mariestad
Telefon: 0501-160 30, 478 75
E-post: Göran Grahn

Gunilla Broberg
Vitsippsvägen 1
542 43 Mariestad
Telefon: 0501-169 39
E-post: Gunilla Broberg

Begravningsombud

Tommy Harborn
Madlyckevägen 76
542 32 Mariestad
Telefon: 0501-181 30

Begravningsbyråer finns
på Gula sidorna i telefonkatalogen.

Länkar
Länsstyrelsenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakta oss

Telefon

0501-75 50 00

Adress

Mariestads kommun

Kyrkogatan 2
542 86 Mariestad

Samarbetskommunerna
Gullspång kommuns
Töreboda kommun