Till startsidan för  kommun
Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

DÖLJ MENY

Ny i Sverige

Mariestads kommun ska vara en kommun med lika rättigheter för alla invånare, oavsett etnisk och kulturell bakgrund. Vi vill att du som nyanländ ska få kunskaper om det svenska samhället och få möjlighet att delta i samhällslivet. Här får du som nyanländ information om vad vi kan erbjuda dig för stöd och hjälp.

Vi har samlat några användbara länkar här och du kan även hitta mycket bra information på olika språk på informationsverige.se där du kan läsa om hur samhället i Sverige fungerar.

Vill du lära känna din nya hemstad, kanske träffa nya vänner och träna svenska finns det flera mötesplatser som du kan besöka. Det finns också många föreningar där nya medlemmar är välkomna. Bland länkarna hoppas vi att du ska hitta något som passar just dig!

Svenska för invandrare (SFI)

Undervisning i svenska för invandrare (SFI) bedrivs av Vuxenutbildning Mariestad (Mariestads kommun) och du kan själv anmäla dig om du vill läsa SFI. Om du kommer som flykting kommer Arbetsförmedlingen eller integrationsenheten att anmäla dig när ni har träffats. Undervisningen är kostnadsfri.

Samhällsorientering på modersmål
Kursen är obligatorisk för dig som har en etableringsplan och du anmäls genom integrationsenheten eller Arbetsförmedlingen. Även andra nyanlända som kommer från utomeuropeiska länder är välkomna att läsa kursen som är kostnadsfri. Är du intresserad ska du anmäla dig till Vuxenutbildningen. Oftast är kursen en halv dag i veckan. Ibland går kursen i Mariestad, men det kan hända att du får åka till en annan kommun i närheten.

Sidan senast uppdaterad: 2017-10-16

Kontakta oss

Telefon

0501-75 50 00

Adress

Mariestads kommun

Kyrkogatan 2
542 86 Mariestad

Samarbetskommunerna
Gullspång kommuns
Töreboda kommun