Till startsidan för  kommun
Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

DÖLJ MENY

Försörjningsstöd

Alla kan hamna i ekonomiska svårigheter. Det kan handla om arbetslöshet eller otillräckliga inkomster.
Är du skuldsatt eller har svårt att få pengarna att räcka hela månaden kan du få hjälp med ekonomisk planering, budget och skuldhantering. Du kan boka tid kommunens budgetrådgivare genom att kontakta kommunens vääxel. Om du inte har tillräcklig inkomst för att försörja dig eller din familj kans du ansöka om försörjningsstöd. 

Vad är försörjningsstöd?

Försörjningsstöd kallades förut ekonimiskt bistånd eller socialbidrag. Det är ett ekonomiskt stöd som man kan få från sin kommun om man har ekonomiska problem. Man kan få ekonomiskt bistånd till försörjningen (försörjningsstöd) eller till andra behov som exempelvis läkemedel, tandvård eller glasögon. Möjligheten att få försörjningsstöd påverkas av hela hushållets inkomster och tillgångar.

Vem kan söka försörjningsstöd?

Du som bor eller vistas i kommunen och dina inkomster är otillräckliga har möjlighet att ansöka om försörjningsstöd. Ett krav är att du står till arbetsmarknadens förfogande och är delaktig i den planering som upprättas tillsammans med en arbetsmarknadssekreterare. Om du inte är arbetsför krävs att du är sjukskriven eller har otillräckliga inkomster via socialförsäkringssystem. Har du pengar på banken, eller andra tillgångar som kan omsättas i pengar måste du i första hand använda dem till din försörjning.

Så här gör du för att ansöka

  • Du besöker Maria Nova och fyller i en blankett, ”ansökan om försörjningsstöd.”
  • Vid besöket lämnar du den skriftliga ansökan tillsammans med övriga handlingar som styrker de uppgifter du har lämnat. På ansökan godkänner du också att kommunens handläggare gör vissa kontroller av dina uppgifter.
  • Du kommer samtidigt att träffa en arbetsmarknadssekreterare som tillsammans med dig gör en planering på vilket sätt du kommer in på arbetsmarknaden eller får inkomster på annat sätt.

Hur lång tid tar det innan jag får ett beslut?
Enligt lag är vi skyldiga att ge dig en skyndsam handläggning av ditt ärende.  Hur lång tid det tar att utreda ditt individuella ärende beror dock på flera olika faktorer.När du ansökt om försörjningsstöd och lämnat in fullständiga uppgifter tar det 1 – 2 dagar för att du ska få ett beslut via posten. Utbetalningen sker utifrån de perioder som dina tidigare utbetalningar och inkomster ser ut.

Hur mycket pengar kan försörjningsstödet ge?

På Maria Nova finns en broschyr med information om vad försörjningstödet ska räcka till och hur man söker det. På socialstyrelsens webbplats finns reglerna för försörjningsstödet och förklaringar på lätt svenska. Där finns också en riksnorm som visar hur mycket pengar försörjningsstödet kan ge.

Så här gör du om du inte är nöjd med beslutet

Hur det går till att överklaga ett beslut står på det meddelande som sänds till dig tillsammans med beslutet. Är du trots det osäker på hur du ska göra hjälper din handläggare dig med överklagandet.

Sidan senast uppdaterad: 2017-03-15

Relaterad information

Kontakt
Socialtjänsten
Telefon: 0501-75 50 00, växel
Telefontid: kl: 09.00-10.00
Alla vardagar

Kontakt vid första besök:
Socialsekreterare Försörjningsstöd
Telefon: 0501-75 50 00
Telefontid: kl. 09.00-10.00
Alla vardagar

Besöksadress:
Medborgarresurs Vuxen
Maria Nova
(före detta Mariaskolan)
Blombackagatan 16
Mariestad

Ansvarig nämnd
Socialnämnden

Dokument
Ansökan om försörjningsstödPDF

Broschyr för dig som söker försörjningsstödPDF


Länkar

Provberäkning av Försörjningsstödlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Socialstyrelsenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Kontakta oss

Telefon

0501-75 50 00

Adress

Mariestads kommun

Kyrkogatan 2
542 86 Mariestad

Samarbetskommunerna
Gullspång kommuns
Töreboda kommun