Måltid och meny inom äldreomsorg

Tallrik med kåldolmar potatis och lingon. Bild från Mostphotos.com

Kostavdelningen i Mariestads kommun har som ambition att servera goda näringsriktiga hållbara måltider som främjar hälsa och välbefinnande.

Alla våra seniorboenden har tilllagningskök där maten tillagas från grunden i så stor utsträckning som möjligt förutom boendet Humlet. På våra lunchrestauranger på Humlet och Björkgården är du som pensionär välkommen att äta lunch. Meny hittar du på sidorna nedan.

Öppettider lunchrestaurangerna på Humlet och Björkgården

Måndag - Söndag klockan 12.00 - 13.30.
Lunchkostnaden för pensionär är 90 kronor.

Obs: Från och med den 1 januari 2024 kommer våra restauranger på Humlet och Björkgården att vara kontantfria. Du kommer då endast kunna betala med kort eller Swish.

Meny

Äter du i våra restauranger finns två rätter att välja på och salladsbuffé. Kaffe på maten ingår varje dag dessert serveras de flesta dagarna.
Länk till menyerna finns under relaterad information här på sidan.

Vår mat

Menyn är näringsberäknad. Vi följer Livsmedelsverkets nationella riktlinjer för bra mat till äldre. Hänsyn tas till matgästernas önskemål och personalgruppers synpunkter i den mån det går.

Svenskt, närodlat och ekologiskt

Kostavdelningens ambition är att öka andel svenska närproducerade ekologiska inköp. Genom upphandling arbetar vid med att få in artiklar på avtal som består av av svenska hållbara råvaror/produkter i så stor utsträckning som möjligt. Statistik visar på stor andel svensk fågel, svenskt kött, mejerprodukter och rotfrukter. Den ekologiska andelen är lägre men påväg uppåt. Exempel på närproducenter är Skeby energi, Ekens styckeri och Grönsakshuset.

Råvaror efter säsong och förnuft

Vi vill i så stor utsträckning som möjligt undvika att köpa mat som transporterats från andra sidan jordklotet eller som odlats på ondöigt energikrävande sätt. Att säsongsanpassa är ett bra sätt att undvika det.

Minska matsvinn

Vi jobbar med matsvinn på olika sätt till exempel.

  • Planera inköp efter kunskap och åtgång.
  • Tillaga efterhand.
  • Ta hand om mat som blivit över.
  • Tillaga rätter som passar målgrupp i restaurang.

Sidan senast uppdaterad:

Relaterad information

Kontakt

Majlis Häljeskog
Kostchef
Telefon: 0501-75 61 51
E-post: Majlis Häljeskog

Länkar

Matsedel Björkgården samt för boende inom äldreomsorgen Länk till annan webbplats.

Matsedel Humlet Länk till annan webbplats.

Ansvarig nämnd

Utbildningsnämnden