Caroline finkammade handeln på skyddsutrustning

När pandemin bröt ut i fjol rådde brist på skyddsutrustning. Caroline Dernestam-Jansson, inköpssamordnare på sektor stöd och omsorg, berättar om en kaotisk tid.

I dag är tillgången på skyddsutrustning med anledning av pandemin god. Så var inte fallet förra våren då det rådde kapplöpning om visir, munskydd, handskar, desinfektionsmedel, handsprit och annan utrustning.

Besökte lokala handlare

Caroline och hennes kollegor hade inget annat val än att ge sig ut till handlarna i närområdet.
Vi åkte runt överallt, det kunde handla om 10 munskydd där och 20 på ett annat ställe. Ingen hade några stora lager. Det var bara tvunget att fungera, vi måste ordna skyddsutrustning till vår personal, berättar Caroline Dernestam-Jansson.
Efter ett tag kom krav från Arbetsmiljöverket på godkänd skyddsutrustning.

Stora volymer

Så småningom kom beställningarna att handla om helt andra volymer: Från ett par tusen till flera hundra tusen munskydd i en enda leverans. De största behoven har funnits inom stöd och omsorg men till viss del också inom andra verksamheter.

Ett lagarbete

Caroline Dernestam Jansson kan se tillbaka på en kaotisk tid där nöden krävde nya lösningar. Hon vill särskilt lyfta lagsamarbetet i kommunen med bland andra Camilla Sundler på upphandlingsenheten, Peter Johanson på logistikhubben och Pia Stenlund, medicinskt ansvarig sjuksköterska i kommunen.

Jag gillar högt tempo och mycket på agendan, fast inte när det är på grund av covid, säger Caroline Dernestam Jansson och tillägger:

Det har givetvis varit och är fortfarande en jobbig tid för många, de som framför allt är värda all uppskattning är personal i våra verksamheter som dagligen bär skyddsutrustning.

Sidan senast uppdaterad: