På korttidsvistelsen blir alla barn och unga sedda

Två medelålders kvinnor sitter framför ett bord.

Ett stenkast från Högelidsskolan ligger några gula hus med en stor utegård. Här inne finns en av våra korttidsvistelser för barn och unga upp till 21 år. Här får alla chansen att utvecklas och få en stärkt självkänsla.

Stödassistenterna Monica Bergstrand samt samordnaren Jessica Andersson öppnar dörren till korttidsverksamheten på Gnejsvägen 2 i Mariestad. Här bedrivs verksamhet för barn och unga som beviljats kortidsvistelse eller korttidstillsyn inom LSS. Här kan familj och närstående få avlastning ett eller flera dygn både på vardagar och helger, eller genom fritidsverksamhet på morgonen, eftermiddagar och lov.

Vad kul att ni ville hälsa på oss! Vi kanske inte är en verksamhet som syns så mycket, men vi tycker att fler borde veta om oss.

Gnejsvägen 2 - Mariestads kommun

Engagerade

Det märks att Monica och Jessica brinner för sina uppdrag. Tillsammans med kollegorna ser de till att verksamheten är öppen dygnet runt, föregående natt har en handfull barn och unga sovit över på Gnejsvägen.

Huvudsyftet med vår verksamhet är att ge familjer avlastning, att de som kommer hit får träffa andra barn och unga att trivas och umgås med, men också vara för sig själva en stund om de vill.

Här finns en mysig soffhörna, lekrum och diverse prylar som tilltalar unga i alla åldrar.

Viktiga rutiner

På en anslagstavla finns ett schema med dagliga rutiner: Tvätta händerna, middag, bada, tandborste och sova. Rutiner är viktigt för att allt det där andra ska fungera. Samtidigt är aktiviteterna individanpassade. I samband med inskolning upprättas en genomförandeplan tillsammans med personal, anhöriga och barnet/ungdomen för att skaffa tydliga målbilder.

Först får man komma hit på ett studiebesök och se lokalerna, det görs främst i ett trygghetsskapande syfte.

Vad gör ni om dagarna?

Det kan vara allt möjligt; vi kan lägga pussel, läsa läxor, spela fotboll, baka, eller bara sitta och prata.

Medkänsla

Monica och Jessica berättar att tålamod och empati är nödvändiga egenskaper för att lyckas i arbetet.

Vi jobbar alltid med lågaffektivt bemötande, det är väldigt bra att kunna känna in olika situationer. Ibland kan barnen vara frustrerade när de kommer från skolan till exempel, det kan vara en tuff plats, då är öron, ögon och hjärta viktigt.

Att säga att kortidsverksamhet för barn och unga är viktigt på riktigt känns snarare som en underdrift.

För Monica Bergstrand och Jessica Andersson är jobbet värt det alla gånger.

Barnen är helt underbara! Och det känns verkligen som att vi behövs.

Arbeta i Mariestads kommun - Mariestads kommun

Sidan senast uppdaterad: