Mariestads kommun Till startsidan Mariestads kommun
Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Dödsboanmälan

Efter att en anhörig avlidit finns god hjälp att få kring de praktiska och juridiska frågorna hos en auktoriserad begravningsbyrå.

Inom tre månader från dödsdagen ska en bouppteckning upprättas och lämnas till Skatteverket. Bouppteckningen ska fastställa vilka tillgångar och skulder som fanns i boet för att boet ska kunna avslutas hos Skatteverket. Begravningsbyrån eller en jurist kan hjälpa till med bouppteckningen som du också kan göra själv, se länk under Relaterad information här på sidan. Om ni är flera dödsbodelägare/arvtagare och om ni inte är ense eller om boet har tillgångar som till exempel fastighet eller större skulder kan det vara bra att ta hjälp.

Om boet inte har andra tillgångar än att de täcker kostnaden för begravningen, maxkostnad ½ basbelopp, kan du istället för att göra en bouppteckning ansöka hos kommunen om dödsboanmälan. Då kontaktar du kommunens handläggare, se kontakt under Relaterad information här på sidan. Detta måste då ske innan bostaden avvecklas och tillhörigheter delats.

Om den enskilde saknar arvtagare kommer boet att stå under en så kallad provisorisk dödsboförvaltning av kommunen tills det avvecklats.

Om boet saknar tillgångar till begravning kan du/ni ansöka om försörjningsstöd till begravning. Det är då viktigt att ta kontakt med handläggare på försörjningsstöd så snart som möjligt och inte betala fakturan till begravningen innan dess. Se kontakt under Relaterad information här på sidan. Maxbeloppet som kan beviljas för begravning är ett halvt basbelopp, 23 250 kronor år 2019, vilket inkluderar förrättning, kista, blommor, gravsten och förtäring. Begravningsbyråerna har alternativ inom denna prisnivå.

Sidan senast uppdaterad: 2019-10-16

Relaterad information

Kontakt

Socialtjänsten
Biståndsavdelningen
Telefon: 0501- 75 50 00, växel

Anneli Stridh Carlsson
Biståndsbedömare
Telefon:0501-75 65 62
E-post: Anneli Stridh Carlsson

Marie Engelbrektsson
Biståndsbedömare
Telefon: 0501-75 65 58
E-post: Marie Engelbrektsson

Försörjningsstöd
Socialtjänsten/Receptionen Maria Nova
Telefon: 0501-75 50 00
(kommunens växel)
Öppettider kl. 08:00-16:00
Lunchstängt kl. 12:00-12:45
Alla vardagar

Självservice - länkar till våra e-tjänster och blanketter

Dödsbo, anmälanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Länkar

Skatteverket, bouppteckninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster