Mariestads kommun Till startsidan Mariestads kommun
Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Försörjningsstöd

Försörjningsstöd är en tillfällig ekonomisk hjälp från kommunen som du kan ansöka om när du inte kan försörja dig på egen hand.

Vilken hjälp du kan få beror på din och din familjs ekonomi och situation. För att kunna söka försörjningsstöd i Mariestad krävs att du är folkbokförd och vistas i Mariestads kommun.

Storleken på försörjningsstödet påverkas av hela hushållets tillgångar och inkomster. Summan baserar sig på en kvot som beslutas av regeringen och är gemensam för alla kommuner.

Försörjningsstödet ska täcka kostnader för:

 • Mat
 • Fritid
 • Personlig hygien
 • Kläder och skor
 • Dagstidning, telefon- och TV-avgift

Du kan även ansöka om kostnader för boende, el, hemförsäkring, bredband, arbetsresor, läkarvård, medicin (inom högkostnadsskyddet) samt fackförenings- och a-kasseavgift.

Utöver detta kan du och din familj ansöka om försörjningsstöd till bland annat glasögon, detta behovsprövas. Akuttandvårdsbehandling godkänns men för all annan tandvårdsbehandling måste kostnadsförslag lämnas in och sökande ska varit aktuell för försörjningsstöd sammanhängande period om ett år.

Vem kan söka försörjningsstöd?

Försörjningsstöd är den sista utvägen när alla andra alternativ är uttömda. Om du har pengar på banken eller andra ekonomiska tillgångar måste du använda dessa till din försörjning innan du kan få försörjningsstöd.

Du har ett ansvar att planera din ekonomi och du måste själv aktivt arbeta för att bli självförsörjande. Ett krav är därför att du har kontakt med våra arbetsmarknadssekreterare och följer den uppgjorda planeringen mot självförsörjning. Fokus är självförsörjning. Du måste också vara inskriven på Arbetsförmedlingen och vara aktivt arbetssökande för att kunna söka försörjningsstöd.

Innan du ansöker om försörjningsstöd ska du ha ansökt om andra bidrag och ersättningar som du kan ha rätt till, till exempel bostadsbidrag, underhållsstöd eller a-kassa.

Överklaga

Om du inte är nöjd med ett beslut kan du överklaga. I din överklagan ska du skriva vilket beslut du överklagar och varför du tycker att beslutet ska ändras. Lämna din undertecknade överklagan till arbetsmarknadsenheten inom tre veckor från det att du fått beslutet. Om arbetsmarknadsenheten inte tycker att de kan ändra beslutet lämnas ärendet vidare till Förvaltningsrätten i Jönköping.

Så här söker du försörjningsstöd första gången

 • Du besöker Maria Nova och fyller i en blankett, ”ansökan om försörjningsstöd.”
 • Vid besöket lämnar du den skriftliga ansökan tillsammans med övriga handlingar som styrker de uppgifter du har lämnat. På ansökan godkänner du också att socialnämnden gör vissa kontroller av dina uppgifter. Om du i fortsättningen vill ansöka via e-tjänst istället för manuellt på papper, anger du detta på blanketten.
 • Du kommer samtidigt att träffa en arbetsmarknadssekreterare, som tillsammans med dig gör en planering utifrån behov och önskemål, på vilket sätt du kommer in på arbetsmarknaden eller får inkomster på annat sätt. Din medverkan och eget ansvar är viktig.
 • När du ska söka nästa gång kan du med fördel använda vår e-tjänst. Se information om ansökan via e-tjänst nedan.

Så här söker du försörjningsstöd andra och efterföljande månader via e-tjänst

 • För att kunna logga in behöver du ha ett bank-id.
 • Tryck på "ny ansökan".
 • Fyll i dina personuppgifter samt inkomster och utgifter. Viktigt att du skriver siffror i varje fält, har du inget att rapportera skriver du noll.
 • Tryck på "spara"
 • Under rubriken "samtycke" klickar du i rutorna om att du har tagit del av informationen innan du signerar din ansökan.
 • Efter signering får du en bekräftelse på att din ansökan är inskickad.
 • Gå in på din "profil" och välj hur du vill ha ditt besked, där kan du välja sms eller e-post. 
 • Det är viktigt att du har underlag för hushållets inkomster och utgifter. Dessa underlag behöver inte skickas med, men ska sparas för en eventuell kontroll.

Länk till e-tjänsten: Ansök om försörjningsstödlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Du kan även ta del av filmen nedan för instruktion om hur du söker försörjningsstöd via e-tjänst. Du är alltid välkommen att ringa oss eller besöka oss på Maria Nova, kontaktuppgifter finns under relaterad information.    

Så lång tid tar det innan du får ett beslut

Enligt lag är vi skyldiga att ge dig en skyndsam handläggning av ditt ärende. Hur lång tid det tar att utreda ditt individuella ärende beror dock på flera olika faktorer. När du ansökt om försörjningsstöd och lämnat in fullständiga uppgifter tar det En till tre vardagar för att du ska få ett beslut via posten.

Så mycket pengar kan försörjningsstödet ge

På socialstyrelsens webbplats finns reglerna för försörjningsstödet och förklaringar på lätt svenska. Där finns också en beräkning som visar hur mycket pengar försörjningsstödet kan ge.

Så här gör du om du inte är nöjd med beslutet

Hur det går till att överklaga ett beslut står på det meddelande som sänds till dig tillsammans med beslutet. Är du trots det osäker på hur du ska göra hjälper receptionen på Maria Nova dig med överklagandet.

Baserat på innehållet på den här sidan (Försörjningsstöd), fick du svar på din fråga? * (obligatorisk)
Baserat på innehållet på den här sidan (Försörjningsstöd), fick du svar på din fråga?
Sidan senast uppdaterad: 2019-10-04

Relaterad information

Kontakt

Socialtjänsten/Reception Maria Nova
Telefon: 0501-75 50 00 (kommunens växel)
Öppettider kl: 08.00-16.00
Lunchstängt 12:00-12.45
Alla vardagar

Kontakt vid första besök:
Reception Maria Nova
Telefon: 0501-75 50 91
Öppettider kl. 08.00-16.00
Lunchstängt 12:00-12.45
Alla vardagar

Besöksadress:
Medborgarresurs Vuxen
Maria Nova
(före detta Mariaskolan)
Blombackagatan 16
Mariestad

Ansvarig nämnd
Socialnämnden

Dokument

Information försörjningsstödPDF

Handlingar att lämna in vid första ansökanPDF

Självservice - länkar till våra e-tjänster och blanketter

Försörjningsstöd, överklaganlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Länkar

Provberäkning av försörjningsstödlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ansök om försörjningsstöd E-tjänstlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Socialstyrelsenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Riksnormen för försörjningsstödlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Arbetsförmedlingen platsbankenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Försäkringskassanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster