Ny i Sverige

Mariestads kommun ska vara en kommun med lika rättigheter för alla invånare, oavsett etnisk och kulturell bakgrund. Vi vill att du som nyanländ ska få kunskaper om det svenska samhället och få möjlighet att delta i samhällslivet. Här får du som nyanländ information om vad vi kan erbjuda dig för stöd och hjälp.

Vi har samlat några användbara länkar här och du kan även hitta mycket bra information på olika språk på informationsverige.se där du kan läsa om hur samhället i Sverige fungerar.

Vill du lära känna din nya hemstad, kanske träffa nya vänner och träna svenska finns det flera mötesplatser som du kan besöka. Det finns också många föreningar där nya medlemmar är välkomna. Bland länkarna hoppas vi att du ska hitta något som passar just dig!

Svenska för invandrare (SFI)

Undervisning i svenska för invandrare (SFI) bedrivs av Vuxenutbildning Mariestad (Mariestads kommun) och du kan själv anmäla dig om du vill läsa SFI. Om du kommer som flykting kommer Arbetsförmedlingen eller integrationsenheten att anmäla dig när ni har träffats. Undervisningen är kostnadsfri.

Samhällsorientering på modersmål

Kursen, Samhällsorientering 60 timmar, är obligatorisk för dig som har en etableringsplan och du anmäls genom integrationsenheten eller Arbetsförmedlingen. De flesta nyanlända som kommer från utomeuropeiska länder är välkomna att läsa kursen som är kostnadsfri. Är du intresserad ska du anmäla dig till Vuxenutbildningen. Oftast är kursen en halv eller hel dag i veckan. Ibland går kursen i Mariestad, men det kan hända att du får åka till en annan kommun i närheten.

Språkvän

Vill du få en språkvän? En språkvän är en person som du kan träffa och ha roligt tillsammans med, samtidigt som du lär dig språket, det svenska samhället, svenska traditioner och kulturen.

Du som relativt nyligen har invandrat till Sverige kan anmäla dig för att träffa en Språkvän. Det krävs endast att du kan lite svenska och vill vara aktiv och engagerad i en personlig kontakt.

För att få en språkvän, fyll i formuläret på sidan Språkvän (länk hittar du här på sidan under Relaterad information) så kontaktar vi dig.