DÖLJ MENY
Stöd och omsorg
Sjukvårdsinsatser planeras och utförs utifrån den enskildes individuella behov dygnet runt. Målet är att uppnå trygghet, delaktighet och välbefinnande trots förekomst av sjukdom. Insatserna sker genom teamarbete mellan sjuksköterska, sjukgymnast/fysioterapeut, arbetsterapeut, enhetschef och omsorgspersonal.
Enligt hälso- och sjukvårdslagen och avtal mellan kommun och region ska kommunen erbjuda god hälso- och sjukvård, för:
• personer i särskilda boendeformer samt bostäder med särskild service
• personer under vistelsetiden vid biståndsbedömd dagverksamhet och daglig verksamhet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS
• personer som erhåller hemsjukvård i ordinärt boende
Med hemsjukvård avses sjukvård i ordinärt boende till en person som har en diagnos eller ett funktionshinder som motiverar att sjukvården ges i hemmet. Kommunens ansvar gäller oavsett personens funktionshinder/ diagnos och ålder. För personer som har tillfälligt behov av hälso- och sjukvårdsinsatser har Västra Götalandsregionen ansvaret. Kommunen ansvarar även för rehabilitering och hjälpmedel för personer i särskilda boendeformer och personer i ordinärt boende med kommunal hemsjukvård.
Läkarinsatser och akutsjukvård är Västra Götalandsregionens ansvar.
Innan en person får kommunal hälso- och sjukvård ska en samordnad vård- och omsorgsplanering genomföras. Vid planeringen utformas vården i samråd med den enskilde och/eller närstående. Syftet med insatserna är att skapa en så aktiv och fungerande tillvaro som möjligt. Samarbete sker med övriga yrkeskategorier inom hemvården.
Den som har ett rehabiliteringsbehov tränas i huvudsak i sitt hem. Syftet är att öka/bibehålla förmågan att leva ett självständigt liv i så stor utsträckning som möjligt.
Arbetsterapeuten arbetar utifrån problem som framkommer vid dagliga aktiviteter. Syftet är att skapa en så aktiv och fungerande tillvaro som möjligt. Arbetsterapeuten bedömer rehabiliteringsbehov och utför träning, behandling, hjälpmedelsutprovning samt utfärdar underlag inför eventuell bostadsanpassning.
Sjukgymnasten/fysioterapeuten arbetar för att bevara och förbättra hälsa och funktionsnivå i samband med sjukdom/funktionsnedsättning, genom att utföra träningar och behandlingar.
Hembesök prioriteras i nära anslutning till hemgång från sjukhuset, ofta tillsammans med arbetsterapeut.
Sjuksköterskan utför medicinska insatser som bedömningar, läkemedelshantering, sårvårdsbehandlingar och provtagningar.
Sjuksköterskan har planerade tider för läkarmedverkan med vårdcentralerna där behovet av hälso- och sjukvårdsinsatser planeras och utförs utifrån varje enskild individs behov. Läkemedelsgenomgångar och hembesök vid behov är exempel på insatser där sjuksköterska och läkare samarbetar.
Avgift betalas enligt kommunens fastställda taxa. Taxan hittar du på sidan Taxor och avgifter. Se länk under Relaterad information här på sidan.
Vårdcentraler drivs inte i kommunens regi, länkar till vårdcentraler i Mariestad hittar du under Relaterad information här på sidan.
Sidan senast uppdaterad: 2019-01-05
Carina Eriksson
Enhetschef
Telefon: 0501 - 75 64 96
E-post: Carina Eriksson
HoS SYD
Carina Hallén
Enhetschef
Telefon: 0501 - 75 63 61
E-post: Carina Hallén
Pia Stenlund
Medicinskt ansvarig sjuksköterska
Telefon: 0501-75 63 62
E-post: Pia Stenlund
Socialnämnden
Information om Min patientjournal
Patientsäkerhetsberättelsen 2017
Patientsäkerhetsberättelsen 2016
Patientsäkerhetsberättelsen
2015
Synpunkter på vården
Patientnämnden
Hälso- och sjukvårdslagenTaxor och avgifter
E-post
Telefon
0501-75 50 00
Adress
Mariestads kommun
542 86 Mariestad