Uppodling av annan mark än jordbruksmark

Om du önskar att uppodla mark som inte redan är jordbruksmark behöver du först anmäla det till miljö- och byggnadsnämnden. Det gör du genom att fylla i dokumentet C-anmälan uppodling.

Åtgärden omfattas av anmälningsplikt C enligt Miljöprövningsförordningen (2013:251) 2 kap 4§, verksamhetskod 1.30.

Anmälan till Länsstyrelsen ska ske om:

  • Marken du vill uppodla är betesmark.
  • Du vill göra om mark till betesmark.
  • Du vill ta åkermark ur produktion.

Viktigt att känna till

  • När skogsmark ska göras om till åkermark får skogen inte avverkas eller omställningen på annat vis påbörjas förens tidigast sex veckor efter det att anmälan har gjorts, om inte Miljö- och byggnadsnämnden bestämmer något annat. Miljöenheten är skyldiga att anmäla all misstanke om otillåten miljöverksamhet till polis eller åklagare.
  • Om du vill göra om skog till åkermark och skogen är större än 0,5 ha behöver du anmäla det till Skogsstyrelsen.

Att göra åkermark påverkar omgivningen så pass, att du måste anmäla det. Du måste också veta att området lämpar sig för uppodling.

Det tänkta området kan ha olika värden som du måste känna till, så att värdefulla natur- och/eller kulturvärden inte förstörs vid omställningen. Ibland är marken lämplig att odla på för att det inte finns höga skyddsvärden, andra gånger kan det finnas kulturminnen, nyckelbiotoper och fridlysta arter som är skyddade enligt lag. Då måste en utredning göras. Utredningar kan ta tid. Ibland går det inte att göra vissa utredningar eftersom det är fel tid på året (till exempel snö på marken som kan försvåra möjligheterna). En del kostnader för eventuella utredningar ska du som markägare stå för.

Du kan också behöva söka något av följande hos Länsstyrelsen:

  • Dispens för markavvattning.
  • Dispens till ingrepp i biotopskyddade områden.
  • Tillstånd till ingrepp i fornlämningsområden.
  • Tillstånd för vattenverksamhet.
  • Dispens för borttagande av stenmur eller liknande.

Att använda jordmassor i omställningen kan vara anmälningspliktigt, en sådan anmälan ska skickas in efter beslut tagits gällande anmälan om uppodling. Läs mer på sidan Hantering och återanvändning av schaktmassor.

Om du vet att din åtgärd kommer att innefatta eventuellt borttagande av skyddade objekt, bör du söka dispens innan du skickar in din anmälan till Miljö- och byggnadsnämnden. Om du vet att skyddade objekt finns på området, som du planerar att låta stå, behöver du ange det i din anmälan.

Var ute i god tid och skaffa dig så mycket kunskap du kan innan du gör din anmälan. Om du lägger ned tid att noga fylla i din anmälan minskar det risken för eventuella kompletteringar som förlänger handläggningstiden. Läs därför igenom blanketten noga innan inlämning för att se vad som krävs av dig som verksamhetsutövare.

Publicerad: 10 juni 2025 Uppdaterad: 10 juni 2025

Kontakt

Expeditionen miljö och bygg0501-75 60 05mbn@mariestad.se