Specialkost eller anpassad måltid

Har ditt barn behov av specialkost ska du göra en ansökan om detta.

Specialkost

Om ditt barn har behov av specialkost på grund av medicinsk orsak (allergi, överkänslighet, celiaki) måste medicinskt intyg bifogas ansökan. Vid förändringar av specialkost eller vid sjukdom eller ledighet ska du kontakta måltidspersonalen på förskolan eller skolan.

Vid sjukdom eller ledighet, ring köket före klockan 08.00 för att undvika att mat tillagas och slängs. Vid ändrade förhållanden ansvarar vårdnadshavaren för att meddela köket på den förskola/skola som är aktuell.

Laktosintolerans hos barn i förskoleålder

Laktosintolerans är inte en sjukdom utan en ärftlig oförmåga att bryta ner laktos och sjukvårdsintyg för att bekräfta tillståndet utfärdas i regel inte (undantaget total avsaknad av laktas, vilket i så fall bekräftas av specialistvård). ​

Eftersom laktosintolerans hos små barn är extremt ovanligt ska förskolor inom Skaraborg ej erbjuda den typen av specialkost.

Laktosintolerans hos elever i skolålder

Laktosintolerans är inte en sjukdom men det finns dem som har en nedsatt förmåga att bryta ner laktos. De flesta laktosintoleranta klarar av att få i sig cirka 5–10 gram laktos per dag jämt fördelat under dagen. En viss nedbrytning av laktos verkar vara bra för tjocktarmen. I skolmatsalen serveras endast mat med låglaktos samt erbjuds laktosfridryck.

Glutenintolerans och mjölkproteinallergi

Om barnet/eleven har både glutenintolerans och mjölkproteinallergi vill vi veta om ni använder Oatlys produkter. De är inte märkta med ”mycket låg glutenhalt” men innehåller enligt tillverkaren inte mer än 100 ppm gluten. Meddela under ”Övrigt” om det tillåts i barnets/elevens mat.

Sädeslagsallergi

En del sädeslagsallergiker klarar av att få i sig en liten mängd av sädeslagsproteinet. 2012 sänktes glutenmängden i glutenfria livsmedel till 20 ppm gluten. Klarar barnet/eleven denna mängd, fyll i det under ”Övrigt”.

Sojaproteinallergi

I sällsynta fall kan sojaproteinallergiska personer även reagera på produkter som utvinns från sojabönan, till exempel sojalecitin (E322) eller sojabönshemicellulosa (E426). Fyll i den informationen under ”Övrigt”.

Tål i små mängder

Ibland kan man äta små mängder av det man vanligtvis inte tål exempelvis paprika eller lök i kryddblandningar. Fyll i den informationen under ”Övrigt”.

Tål exempelvis äpple, morot och tomat när det är upphettat

Vissa frukter och grönsaker tolereras inte råa men kan ätas i upphettad form, exempelvis äpple. Fyll i den informationen under ”Övrigt”.

Vegankost (enligt livsmedelsverkets rekommendationer)

Önskas vegankost kan det erbjudas. Fyll i detta under övrigt. Tillagningsköket kan dock inte säkerställa näringsinnehållet. Vegankost behöver kompletteras med kosttillskott det ansvaret ligger på vårdnadshavare.

Anpassad måltid

Med anpassad måltid menas anpassningar som verksamheten behöver göra med hänsyn till barn/elevs funktionsnedsättning och medför stora svårigheter att deltaga i ordinarie måltid.
Anpassad måltid beviljas efter dialog om behovet mellan vårdnadshavare, mentor och barn- och elevhälsans personal.
Behov av måltidsanpassning följs upp kontinuerligt i dialog mellan vårdnadshavare, mentor och barn- och elevhälsans personal.

Publicerad: 28 november 2023 Uppdaterad: 21 augusti 2024

Kontakt

Enhetschef kostavdelningenför förskola och stadshusets caféKarin Ahlin0501-75 61 53karin.ahlin@mariestad.se
Enhetschef kostavdelningenför skolor och förskolor i anknytning till skolaLise Andersen0501-75 56 67lise.andersen@mariestad.se

Relaterad information