Det gäller när du eldar inomhus

Närbild på kamin med brinnande eld.

Det är viktigt att du tar hänsyn till din omgivning när du eldar. Om du eldar för trivsel bör du inte elda mer än två gånger i veckan och inte mer än fyra timmar per tillfälle.

Du som eldar inomhus måste se till att utrustningen underhålls. Skorstenar, eldstäder och värmepannor behöver vara rena för att minska brandfaran och avge mindre av miljöfarliga utsläpp. Det finns lagkrav på regelbunden sotning av din eldningsanläggning. Mer information hittar du på Räddningstjänsten Östra Skaraborg.

Sotning och brandskyddskontroll (rtos.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Rätt material

Det är också viktigt att du eldar med rätt material. Helst av allt ska du använda ved som torkat i minst ett år. Fuktig ved är svår att antända och släpper ut hälso- och miljöfarliga ämnen.

Du får inte elda:

  • Plast
  • Sopor och avfall
  • Impregnerat eller målat virke
  • Plywoodplattor

Ta hänsyn

När du eldar är det viktigt att du tar hänsyn till omgivningen. Många olika typer av problem kan uppstå om du inte eldar rätt. Dina grannar kanske får luftvägsirritationer, det luktar illa från en dåligt skött vedpanna och pannan kan sota och släppa ifrån sig flagor som smutsar ned omgivningen. Det är du som eldar ved eller andra bränslen som har ansvaret för att dina grannar inte utsätts för olägenhet.

Är röken nästan osynlig och i det närmaste luktfri så eldar du rätt. Elda med ordentlig glödbädd när ny ved läggs på och se till att stapla brasan luftigt.

Om du eldar för trivsel bör du inte elda mer än två gånger i veckan och inte mer än fyra timmar per tillfälle. Kommunen kan ge eldningsförbud om omgivningen störs.

Eldning inomhus - Mariestads kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bygglov eller bygganmälan

Om du ska installera en ny ved- eller pelletspanna, kakelugn eller braskamin behöver du ansöka om bygglov eller göra en bygganmälan, samt uppfylla vissa kriterier för att minimera risken för störningar.

Elda med ved och pellets - Mariestads kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan senast uppdaterad: