Kommunstyrelsen har antagit årets version av klimatkontraktet där kontraktets parter åtar sig att vara föregångare och påskynda städers klimatomställning enligt Agenda 2030 och med riktning mot klimatneutrala städer med ett gott liv för alla inom planetens gränser.
Att skriva under klimatkontraktet innebär att Mariestads kommun tydliggör sina ambitioner i klimatomställningen och i arbetet med en hållbar stadsutveckling. Klimatkontraktet är en central del i det arbete som sker inom Klimatneutrala Mariestad 2030.
– Att ha klimatkontraktet som ryggrad i omställningsarbetet betyder mycket för att hela tiden ha en framåtdrivande process när mycket annat trycker på i vår stad just nu. Det blir en viktig värdemätare på att vi är på väg åt rätt håll både i den egna organisationen men även i det lokala, regionala och nationella sammanhanget. Som arbetssätt kan man säga att klimatkontraktet är en viktig pusselbit som gör det lättare att fästa fast fler och fler omställningsinitiativ i. Att lägga pusslet gör arbetet och vägen framåt tydlig, säger Johan Abrahamsson, kommunstyrelsens ordförande.
Viable Cities accelererar arbetet med klimatneutrala städer ytterligare och välkomnar fler städer att vara med i satsningen. Tidigare i veckan stod det klart att Mariestad tillsammans med 47 andra städer går samman för att möta klimatkrisen inom det strategiska innovationsprogrammet Viable Cities.
Klimatkontraktet kommer att officiellt signeras av parterna Mariestads kommun, Energimyndigheten, Formas, Naturvårdsverket, Tillväxtverket, Trafikverket, Vinnova samt Viable Cities på Viable Cities Day den 6 december i Stockholm. Malin Olsson Lundqvist från kommunstyrelsen är Mariestads representant.
För att Mariestads stadsomvandling ska kunna genomföras med så liten klimatpåverkan som möjligt ska stadens planering styra mot energieffektiva, cirkulära och klimatsmarta lösningar. Ett exempel på arbete är att kommunen just nu tar fram en gång- och cykelnätsplan. Att bygga ut och förbättra gång- och cykelstråk kan bidra till att invånare väljer att gå eller cykla i större utsträckning i stället för att välja fossila transportsätt. Det sänker utsläppen från transporter och en välkommen effekt är att det även gynnar folkhälsan.
För att nå klimatneutralitet i Mariestad till 2030 måste alla samhällets aktörer vara med. Ett exempel på hur Mariestads kommun samarbetar med näringslivet i klimatomställningen är arbetet med hållbara persontransporter till och från större arbetsplatser. Ambitionen är att framöver även undersöka intresset hos företag och större arbetsplatser för att jobba med så kallade gröna resplaner. En grön resplan är en handlingsplan för att öka andelen hållbara och effektiva pendlingsresor till arbetsplatser, med syftet att minska utsläpp av växthusgaser.
För att minska de utsläpp som är direkt genererade av kommunens egna verksamheter är minskad användning av fossila bränslen i fordon och maskiner den främsta insatsen. Mariestads kommun har antagit två klimatlöften inom området som bland annat innebär att alla nya personbilar ska köras på förnybar el, biogas eller vätgas. Det samma gäller för alla nya arbetsfordon inklusive inköpta entreprenader. Även kommunens fastighetsbolag Mariehus jobbar med detta och har nu ställt om sin fordonsflotta så att den enbart kör på fossilfria bränslen. Både Mariehus och kommunens tekniska verksamhet byter ut fossildrivna arbetsmaskiner till elvarianter i de fall det fungerar i praktiken, exempelvis har en eldriven asfaltsvagn köpts in.
Utsläppen från inköpt el och värme minskar om energianvändningen minskar. Därför jobbar kommunens tekniska verksamhet löpande med energieffektiviseringar inom kommunens egna fastigheter, bland annat genom byten till energisnål belysning, fönster med bättre isolering och genom injusteringar av ventilation och värme. För att öka den egna produktionen av förnybar el installerar verksamheten solceller på lämpliga objekt.
Mer information om klimatkontraktet hittar du via länken nedan.