Antalet växelvårdsplatser ska öka i kommunen

Under de senaste åren har behovet av antalet växelvårdsplatser ökat. Det beror dels på att det skett en förändringar i befolkningsstrukturen och dels på ett ökat vårdbehov samt att det finns en större andel äldre personer som har komplexa vårdbehov.

– Vi vill kunna erbjuda fler brukare en växelvårdsplats, säger Selma Bandic som är avdelningschef för äldreomsorgen.

Personal och brukare

En växelvårdsplats innebär att de anhöriga får regelbunden avlastning genom att brukaren växlar mellan att bo hemma och på ett omvårdnadsboende, ofta i en period av två veckor. Detta ger anhöriga tid för återhämtning och stödjer brukarens behov av vård och omsorg.

Mer sammanhållen vårdorganisation

Genom att dela på korttidsvård och växelvård skapas en mer sammanhållen vårdorganisation som gör det lättare att planera och ge rätt stöd vid rätt tillfälle.

– Det underlättar även för de boende vid övergångar. Det blir en naturlig del av förflyttningen att från växelvård gå vidare till en permanent plats på särskilt boende om behov uppstår.

Säkerställa god vård

Fredslunds särskilda boende har identifierats som lämpligt för de nya växelvårdsplatserna, då de för närvarande har flera lediga platser. Beslutet innebär att äldre- och omsorgsförvaltningen kan optimera sina resurser och säkerställa att god vård erbjuds till de som behöver det mest, i rätt tid och på rätt plats.

– Vi har inlett ett arbeta med att hantera personalresurser, anpassa lokaler och att se över de praktiska delarna för att genomföra förändringen, säger Selma Bandic.

 

Publicerad: 19 december 2024 Uppdaterad: 19 december 2024

Kontakt

Avdelningschef äldreomsorgSelma Bandic0501-75 63 60selma.bandic@mariestad.se