De viktigaste faktorerna i ett tryggt samhälle är känslan av tillhörighet och att ha tillit och förtroende för varandra. Därför är brottsförebyggande och trygghetsfrämjande arbete av stor vikt.
Kommuner ska, enligt en ny lag från 1 juli 2023, bidra till att samhällets samlade brottsförebyggande arbete bedrivs på ett effektivt sätt. I Mariestads kommun samverkar flera aktörer sedan många år tillbaka för att minska brottsligheten och öka tryggheten.
Utifrån en lägesbild över brottsligheten i Mariestads kommun har en ny åtgärdsplan tagits fram för kommunens gemensamma brottsförebyggande arbete.
Ett viktigt steg i ett lokalt brottsförebyggande arbete är att polis, kommun och andra aktörer samordnar sina insatser. Syftet med samverkan är att tillsammans skapa ett mervärde – att åstadkomma något mer än en part ensam kan åstadkomma. Nedan kan du läsa mer om ett urval av våra viktiga samverkansforum.
För att öka tryggheten och säkerheten för invånarna i Mariestads kommun samverkar kommunen med lokalpolisen. Kommunen har tillsammans med Polismyndigheten i Västra Götaland, Polisområde Skaraborg, Lokalpolisområde Östra Skaraborg tecknat en samverkansöverenskommelse i det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet i kommunerna under tidsperiod 2025–2029.
Syftet med överenskommelsen är att utöka, fördjupa och utveckla samarbetet mellan kommunen och polisen. Därigenom ska tryggheten för medborgarna och verksamma i kommunen öka. Överenskommelsen bygger på en gemensam lägesbild som har baserats på brott, ordningsstörningar, otrygghet och omfattar prioriterade åtgärder som harmonierar med parternas ordinarie handlings- och verksamhetsplaner.
Effektiv Samordning för ökad Trygghet, EST
EST är en systematisk och kunskapsbaserad metod som på ett strukturerat sätt kartlägger, analyserar, åtgärdar samt följer upp olika händelser för att öka tryggheten. EST är samverkan mellan i första hand kommun, polis och fastighetsbolag för att öka tryggheten i till exempel ett bostadsområde. Syftet med EST är att effektivisera situationellt trygghetsskapande arbete och genom tidiga insatser öka tryggheten. Denna systematiska och kunskapsbaserade metod är framtaget i samarbete mellan Örebro kommun, Örebro universitet och polisen i Örebro.
Samverkan mellan kommun och lokalpolisen ska enligt BRÅ ske genom samverkansöverenskommelse. Det ska också finnas en styrgrupp som förankrar, ger mandat och förutsättningar för arbetet. Styrgruppen består av chefen för lokalpolisområdet, kommunstyrelsen ordförande och kommundirektören. Styrgruppen ska också ansvara för att visioner bryts ned till realiserbara, konkreta mål och delmål samt se till att åtaganden genomförs.
Det lokala brottsförebyggande rådet ska sedan organiseras som en beredningsgrupp. Beredningsgruppen, som är en länk mellan ledningens beslut och utförandet, ska arbeta strategiskt med planering, utformning och uppföljning av arbetet. Gruppen består av chefer från respektive avdelning eller förvaltning som berörs av de prioriteringar som styrgruppen gör, drog- och brottsförebyggande samordnare och att polisen deltar med kommunpolis. Rådet ansvarar för att tillsätta arbetsgrupper som utför de åtgärder som samverkansbesluten kommer att innehålla.
Utöver en styrgrupp och ett lokalt brottsförebyggande råd så behövs det arbetsgrupper. Då det brottsförebyggande arbetet ofta berör flera förvaltningar behöver berörda parter bilda arbetsgrupper för specifika uppdrag.
Samhällsbyggnadsförvaltningens planering kring utveckling av bostadsområden och boendemiljöer sker i samråd med säkerhetsenheten. Vidare sker områdesutveckling och trygghetsvandringar. I Mariestad ska invånarna känna sig trygga i sina hem, på offentliga platser och i trafiken.
Säkerhetsenheten genomför fem säkerhetsvandringar per år. Vill du delta på en trygghetsvandring eller har förslag på var en trygghetsvandring ska utföras, vänligen kontakta säkerhetsenheten på Mariestads kommun.
Grannsamverkan är en metod som bygger på ett samarbete mellan de boende och polisen. Syftet är att göra bostadsområden mindre attraktiva för brottslig verksamhet. Detta görs genom ökad uppmärksamhet bland de boende samt med kunskap om vilka åtgärder man kan vidta för att minska risken för att bli utsatt för inbrott. Målet med Grannsamverkan är att minska brottsligheten och öka tryggheten i bostadsområdet.
Den som vill starta Grannsamverkan i sitt bostadsområde kontaktar först sina grannar och stämmer av intresset. Därefter kontaktas kommunpolisen eller kommunen för uppstart av Grannsamverkansområdet. Därefter ska en kontaktperson utses i området, som är länken mellan de boende och polis/kommun. Det kommer sedan att ske en utbildning för boende av polisen/kommunen, där en fördjupad kunskap ges om hur Grannsamverkan fungerar och vad som är viktigast i det fortsatta arbetet med att öka tryggheten och förebygga brott.