Bildarkiv

I bildarkivet finns stadens historia i text och bild. De tidigaste bilderna är från 1800-talets mitt och de senaste från 1990-talets slut. Fysiskt i bildarkivets lokaler lagras över 100 000 fotografier, främst i negativform.

Fotografier är en värdefull källa till den lokala historien. På Stadsbiblioteket i Mariestad finns flera stora samlingar av fotografier från Mariestad med omnejd.

Grunden till bildarkivet lades under 1960- och 1970-talen av dåvarande stadsbibliotekarien Svante Sandberg, som förvärvade ett omfattande bildmaterial med lokal anknytning. 1992 donerade Mariestads Vänner sitt bildarkiv till Stadsbiblioteket och i samband med det började samlingarna att registreras i en bilddatabas.

Mariestads bildarkiv omfattar för närvarande drygt 30 000 scannade fotografier som visar och berättar om livet i Mariestad. Här finns bilder på människor, byggnader och miljöer. Några av bildsamlingarna kommer från yrkesverksamma fotografer, andra från erfarna amatörfotografer.

Mariestads bildarkiv finns tillgängligt på webben tillsammans med Töreboda bildarkiv, Bror Kronstrands samling, Mariestad kommuns konstsamling och Vadsbo museums föremålssamling. Det är en lågupplöst version och ett lite begränsat urval. I varje post finns det en kort beskrivning över vad som försiggår på bilden, vem som har fotograferat och vilket år den är ifrån. Arbetet med att registrera och digitalisera bilder pågår för fullt. Därmed kommer bildarkivet att växa efter hand och en del saknade uppgifter kompletteras.

Har du bilder du tror skulle passa i arkivet?

Mariestads bildarkiv tar gärna emot fler fotografier. Även nutida bilder blir en gång historia. Därför är även fotografier från de senaste årtiondena intressanta. Vill du hjälpa till att komplettera bildarkivet? Mejla Stadsbiblioteket de uppgifter du tycker en bild saknar.

I arkivet på webben ligger cirka 30 000 bilder, på Stadsbiblioteket finns även tillgång till högupplösta exemplar av de foton som visas på webben. Här finns också litteratur och andra hjälpredor för att hitta ytterligare i fakta runt själva fotografiet.

Dokumentera för framtiden

Bildarkivet fick förr in hela bildsamlingar som donationer. Idag kommer det sällan in bilder. Vilket gör att dokumentationen av mer nutida händelser och platser inte finns.

Många har bilder i sina mobiler där de också ofta bara blir liggande. Bilder, gärna med tillhörande historia och anekdoter är vad bildarkivet önskar få in. Dels från områden i förändring men också från hela Mariestads kommun i stort. Bilder du tror skulle vara av intresse mejlar du in med lite information var den är tagen och av vem. På grund av GDPR bör det inte finnas människor med på bilderna som går att identifiera. Och om det är så behövs kontaktuppgifter till dessa.

Utskrift laserskrivare

  • Affischpapper A3: 30 kronor.
  • Fotopapper A4: 20 kronor.
  • Kopieringspapper (lågupplöst direkt ur databasen): 6 kronor.

Digitala kopior

  • Skärmbild 72 dpi: 20 kronor.
  • Tryckbar bild 300 dpi: 50 kronor.
  • Vid kommersiell publicering avgift enligt överenskommelse.
Publicerad: 17 november 2023 Uppdaterad: 06 maj 2024

Besöksadress

Mariestads Stadsbibliotek
Drottninggatan 12
542 37 Mariestad

Kontakt

Receptionen Stadsbiblioteket0501-75 58 00stadsbiblioteket@mariestad.se
BiblioteksteknikerTomas Jiglind0501-75 58 08tomas.jiglind@mariestad.se