Mariestads kommun ska vara en kommun med lika rättigheter för alla invånare, oavsett etnisk och kulturell bakgrund. Vi vill att du som nyanländ ska få kunskaper om det svenska samhället och få möjlighet att delta i samhällslivet. Här får du som nyanländ information om vad vi kan erbjuda dig för stöd och hjälp.

Vi har samlat några användbara länkar här och du kan även hitta mycket bra information på olika språk på informationsverige.se där du kan läsa om hur samhället i Sverige fungerar.

Vill du lära känna din nya hemstad, kanske träffa nya vänner och träna svenska finns det flera mötesplatser som du kan besöka. Det finns också många föreningar där nya medlemmar är välkomna. Bland länkarna hoppas vi att du ska hitta något som passar just dig!

Svenska för invandrare, SFI

Undervisning i svenska för invandrare, SFI, bedrivs av Vuxenutbildning Mariestad (Mariestads kommun) och du kan själv anmäla dig om du vill läsa SFI. Om du kommer som flykting kommer integrationsenheten att anmäla dig när ni har träffats. Undervisningen är kostnadsfri.

Samhällsorientering på modersmål

Kursen, Samhällsorientering 100 timmar, är obligatorisk för dig som deltar i arbetsförmedlingens etableringsprogram och du anmäls genom integrationsenheten. De flesta nyanlända som kommer från utomeuropeiska länder är välkomna att läsa kursen som är kostnadsfri. Oftast är kursen två halvdagar i veckan och du deltar digitalt på ditt modersmål.

Publicerad: 21 november 2023 Uppdaterad: 06 maj 2024

Kontakt

Mariestads kommuns växel0501-75 50 00info@mariestad.se
IntegrationssamordnarePetra Danielsson Jannesson0501-75 63 29petra.danielsson-jannesson@mariestad.se

Relaterade länkar