Specialkost eller individanpassad kost

Har ditt barn behov av specialkost eller individanpassad kost så behöver du ansöka om detta.

Specialkost

Om ditt barn har behov av Specialkost på grund av medicinsk orsak (allergi, överkänslighet, celiaki) måste medicinskt intyg bifogas ansökan.

Vid förändringar av specialkost eller vid sjukdom eller ledighet ska du kontakta måltidspersonalen på förskolan eller skolan.

Vid sjukdom eller ledighet, ring köket före klockan 08.00 för att undvika att mat tillagas och slängs. Vid ändrade förhållanden ansvarar vårdnadshavaren för att meddela köket på den förskola/skola som är aktuell.

Laktosintolerans hos små barn

Laktosintolerans är ovanligt hos barn under fem-sex år. Om ett barn har problem med magen är det därför troligare att det beror på något annat än laktosintolerans. Om misstanke finns att barnet reagerar på mjölk är det viktigt att söka vård för att få rätt diagnos och inte på egen hand börjar med laktosreducerad kost innan orsaken till besvären är utredda. Det man tror är laktosintolerans kan vara en mjölksproteinallergi eller
annan medicinsk orsak t.ex. en obehandlad glutenintolerans.

Hur mycket laktos klarar barnet/eleven av att äta?

Laktosintolerans är inte en sjukdom men det finns dem som har en nedsatt förmåga att bryta ner laktos. De flesta laktosintoleranta klarar av att få i sig cirka 5–10 gram laktos per dag jämt fördelat under dagen. En viss nedbrytning av laktos verkar vara bra för tjocktarmen. Om barnet/eleven klarar av att äta vanlig mat men behöver laktosfri mjölk till maten, skriv det under övrigt.

Glutenintolerans och mjölkproteinallergi

Om barnet/eleven har både glutenintolerans och mjölkproteinallergi vill vi veta om ni använder Oatlys produkter. De är inte märkta med ”mycket låg glutenhalt” men innehåller enligt tillverkaren inte mer än 100 ppm gluten. Meddela under ”Övrigt” om det tillåts i barnets/elevens mat.

Sädeslagsallergi

En del sädeslagsallergiker klarar av att få i sig en liten mängd av sädeslagsproteinet. 2012 sänktes glutenmängden i glutenfria livsmedel till 20 ppm gluten. Klarar barnet/eleven denna mängd, fyll i det under ”Övrigt”.

Sojaproteinallergi

I sällsynta fall kan sojaproteinallergiska personer även reagera på produkter som utvinns från sojabönan, till exempel sojalecitin (E322) eller sojabönshemicellulosa (E426). Fyll i den informationen under ”Övrigt”.

Tål i små mängder

Ibland kan man äta små mängder av det man vanligtvis inte tål exempelvis paprika eller lök i kryddblandningar. Fyll i den informationen under ”Övrigt”.

Tål exempelvis äpple, morot och tomat när det är upphettat

Vissa frukter och grönsaker tolereras inte råa men kan ätas i upphettad form, exempelvis äpple. Fyll i den informationen under ”Övrigt”.

Vegankost (enligt livsmedelsverkets rekommendationer)

Önskas vegankost kan det erbjudas. Fyll i detta under övrigt. Tillagningsköket kan dock inte säkerställa näringsinnehållet. Vegankost behöver kompletteras med kosttillskott. Det ansvaret ligger på vårdnadshavare.

Individanpassad kost

Individanpassad kost är kost för barn/elever utan allergi, men som av olika orsaker har svårighet att äta vissa rätter som serveras i förskola/skola och som har behov av individanpassad kost för att orka med att fullfölja sin skoldag. Det är vanligt att barn/elever med exempelvis ADHD eller en diagnos inom autismspektrum har problem med mat och situationer kring måltider.
För att få individanpassad kost krävs en ansökan som finns här på sidan under Relaterad information.

Individanpassad kost beviljas efter dialog om behovet mellan vårdnadshavare, mentor och ev. elevhälsans personal. Mentor ansvarar vid beslut att informera och lämna blanketten till måltidspersonalen.
Behov av måltidsanpassning följs upp kontinuerligt i dialog mellan vårdnadshavare, mentor och ev. elevhälsans personal.

Publicerad: 28 november 2023 Uppdaterad: 06 februari 2024

Kontakt

Enhetschef kostavdelningenför förskola och stadshusets caféKarin Ahlin0501-75 61 53karin.ahlin@mariestad.se
Enhetschef kostavdelningenför skolor och förskolor i anknytning till skolaLise Andersen0501-75 56 67lise.andersen@mariestad.se

Relaterad information