Du som inte själv klarar din vardag i hemmet eller kan få hjälp på annat sätt kan ha rätt till hjälp. Hjälpen ska utformas i samråd med dig så att det stärker dina möjligheter att leva ett självständigt liv.
Alla insatser är frivilliga och bygger på ansökan. Oberoende av var i kommunen du är bosatt har du rätt till likvärdiga insatser enligt Socialtjänstlagen.
Kontakta kommunens biståndsbedömare som gör en individuell behovsbedömning och prövar din rätt till insatser.
Insatsen ledsagarservice innebär att man får hjälp att ta sig från och till bostaden för att utföra olika aktiviteter.
Anhörigstöd kan vara biståndsprövade insatser såsom växelvård eller dagverksamhet men kan också vara råd och stöd av kommunens särskilda stödteam. Det finns även möjlighet att delta i anhöriggrupp där du träffar andra i liknande situation. Läs mer på sidan Anhörigstöd.
Om du har funktionshinder som gör att du behöver anpassning i bostaden kan du ansöka om bostadsanpassningsbidrag. Läs mer på sidan Bostadsanpassning.
Klarar man inte att ta hand om sin ekonomi eller inte har anhöriga som hjälper till bör man ansöka om god man. Kommunen tar inte ansvar för den enskildes pengar.
Omfattar all personal som arbetar inom kommunens socialtjänst.
För att säkerställa att beviljade insatser utförs, används uppföljningssystemet Lifecare mobil omsorg, LMO. Det går till så att personalen inom hemvården via telefon registrerar sig vid besöket.
Personal får inte ta emot gåvor, kontanter, belöningar eller medel genom testamente.
Har du klagomål, synpunkter, frågor eller förslag, läs mer på sidan Synpunkter och klagomål på stöd och omsorg.