Den kommunala dricksvattenförsörjningen i Mariestads kommun omfattar Mariestads tätort, Hasslerör, Örvallsbro, Sjötorp, Moviken, Askevik, Lyrestad, Böckerboda, Ullervad, Jula, Lugnås, Björsäter, Sjöängen, Tidavad och Torsö.
Vattnets hårdhet mäts i tyska hårdhetsgrader (°dH) och beror av vattnets innehåll av kalcium och magnesium. Vattnet sägs vara hårt vid 10°dH eller däröver och mjukt vid 5°dH eller därunder. Du hittar ofta doseringsanvisningar för mjukt, medelhårt respektive hårt vatten på tvättmedelsförpackningen.
Dricksvattnet i Mariestads tätort, Hasslerör, Örvallsbro, Sjötorp, Moviken, Askevik, Lyrestad, Böckersboda, Ullervad, Jula, Lugnås, Sjöängen, Björsäter och Torsö är mjukt. Ett mjukt vatten innebär att du kan dosera mindre av alla typer av tvätt- och
rengöringsmedel, schampo och tvål. Det kommunala dricksvattnet i Tidavad är medelhårt.
pH-värdet är ett mått på vattnets surhetsgrad. Vattnets pH bör ligga mellan 6,5 och 9,5, dvs. neutralt pH. Det kommunala dricksvattnet i Mariestads kommun har ett pH-värde på omkring 7,5-8,4.
Kvalitetskraven på dricksvatten regleras i Livsmedelsverkets kungörelse om dricksvatten. Dricksvattnet kontrolleras regelbundet så att kvalitetskraven uppfylls. Mikrobiologiska, fysikaliska samt kemiska parametrar analyseras.
Miljö- och byggnadsförvaltningen svarar för tillsynen av våra vattenverk.
PFAS eller högfluorerade ämnen är ett samlingsnamn för en grupp ämnen som är syntetiskt framställda och inte finns naturligt i våra miljö.
Från 1 januari 2026 införs gränsvärden för PFAS 4 och PFAS 21 hos användaren. Det anger Livsmedelsverket i nya föreskrifter om dricksvatten som kom i slutet av 2022. Vatten- och avloppsavdelningen har sedan hösten 2022 utökat provtagningen på PFAS i alla råvattenbrunnar och ytvattentäkter för att se hur PFAS-situationen är i råvattnet. Genom att undersöka råvattnet kan vi avgöra om vi behöver gå vidare med att mäta hos användare och göra eventuella åtgärder. Om det inte finns PFAS i råvattnet bedömer vi att det heller inte finns hos användaren.
Råvattentäkterna i Mariestads kommun har goda resultat, under det kommande gränsvärdet hos användaren. Vatten- och avloppsavdelningen fortsätter provtagningen för att se variationer med årstid och flöden i mark och vattendrag med mera.
finns en sammanställning av normalvärdena för ett antal parametrar i det kommunala dricksvattnet inom olika områden i kommunen.