Böcker att lyssna på

Det finns flera alternativ för dig som vill eller behöver uppläsningshjälp när du läser böcker.

Ljudböcker för alla

Ljudböcker finns på CD. Ofta är ljudböcker inlästa av författaren eller en skådespelare. Ljudböcker är en kommersiell produkt som alla får låna.

E-ljudböcker

En e-ljudbok är en bok i elektroniskt format som du lyssnar på. Du lyssnar antingen streamat eller off-line. Streamat betyder att du behöver vara uppkopplad när du lyssnar. Detta gäller när du lyssnar från din dator. Ljudfilerna laddas inte ned till din dator. Lyssnar du via appen Libby så kan du välja att lägga din lånade bok off-line, det vill säga att du sparar ner den och kan lyssna ouppkopplat.

Libby

En app som du kan ladda ner i AppStore (iOS) eller Google Playbutik (Android). Sen väljer du "Bibliotek Mellansjö" i listan över bibliotek och loggar in med ditt lånekort.

På Myndigheten för tillgängliga mediers webbplats kan du läsa mer om E-böcker och hur du lånar dem.

Talböcker

Alla som har en läsnedsättning har rätt att låna talböcker. Detta är reglerat enligt Upphovsrättslagen. Talböckerna görs i Daisy-format. De kan läsas på en talboksspelare, vissa mp3-spelare eller på en dator.

Daisy Direkt

Man kan också läsa talböcker digitalt. Daisy Direkt är en tjänst för bibliotekets talbokslåntagare. Det innebär att den som önskar kan ladda ner sina talböcker direkt till sin dator/telefon. På det digitala biblioteket Legimus finns det mer än 140.000 titlar tillgängliga.

Talboken kommer

Talboken kommer är en tjänst där du som prenumererar på en taltidning också kan få talböcker digitalt skickade till din spelare.

Kontakta Bibliotekets socialbibliotekarie för mer information om Talboken kommer.

Publicerad: 22 december 2023 Uppdaterad: 22 december 2023

Besöksadress

Mariestads Stadsbibliotek
Drottninggatan 12
542 37 Mariestad

Kontakt

SocialbibliotekarieLotta Skoog Andersson0501-75 58 05charlotte.skoog-andersson@mariestad.se