Kostavdelningen i Mariestads kommun har som ambition att leverera goda, näringsriktiga, hållbara måltider som främjar hälsa och välbefinnande. Energi och näring behövs för att orka, växa och utvecklas.
Varje dag i förskola och skola serveras lunch med sallad, hårt bröd, tillbehör och dryck såsom vatten och ekologisk lättmjölk.
På Skolmatens webbplats kan du se aktuella menyer för samtliga skolor i Mariestads kommun. Du kan även se menyerna för förskolan och skolan i appen Skolmaten. Ladda gärna ner appen i din telefon här kan du enkelt se vad det blir för mat direkt i din mobil eller läsplatta.
Hållbara måltider den måltid som är bäst är den som hamnar i magen. För att uppnå detta arbetar vi med recept, val av rätter på meny, upplägg och presentation, kostråd, anpassningar som behövs mm samt med hela måltidsupplevelsen tillsammans med verksamheterna.
Måltiderna ska vara näringsriktiga och närings beräknas i kostdataprogrammet Matilda.
Genom att göra medvetna val, ställa krav, säsongsanpassa, rädda maten genom att aktivt återanvända överbliven mat, göra miljösmarta livsmedelsval kan vi bidra till hälsosam livsstil. Att uppmuntra till att bara ta så mycket mat som man orkar äta upp hjälper också till. Vi bidrar även på detta sätt till ökad kunskap, en minskad klimatpåverkan och ett minskat matsvinn samt till att möjliggöra leveranser från producenter och leverantörer på nära håll och runt om i landet.
De flesta av våra kommunala förskolor och skolor har egna tillagningskök där så mycket mat som möjligt tillagas från grunden. Vissa av tillagningsköken lagar dessutom mat som skickas till närliggande mottagningskök som tillagar frukost och mellanmål samt lunchkomponenter som pasta, potatis, grönsaker och salladsbuffé. Att laga mat nära matgästen lockar till att äta genom att det luktar gott och retar aptiten och det ger en bra överblick över produktionen och för att kunna tillaga efter hand med mera.
Skolmat engagerar och det tycker vi är roligt.
I våra restauranger har vi daglig kontakt med våra matgäster. Är du elev och vill kunna påverka måltiderna, kontakta din rektor eller pedagog, du kan även engagera dig i måltidsrådet på skolan. Kom också gärna och prata med oss direkt i skolrestaurangen.
Drickmjölken som serveras på alla förskolor och skolor i kommunen finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket.
Riktlinjer från kostverksamheten
Måltiderna ska vara näringsrika, goda, omväxlande och anpassade efter matgästens behov. Det innebär att mat och måltiderna ska
Måltidsmiljön ska vara lugn och trivsam och maten ska vara trevligt serverad och presenterad. Det innebär att
Vilka behöver läkarintyg för medicinsk specialkost?
Barn med konstaterad födoämnesallergi behöver läkarintyg, för att få anpassad specialkost i förskola och skola. Dock är det bara barn med en läkardiagnosticerad allergi som ska få dessa intyg, och det är av största vikt att barnet får en korrekt konstaterad diagnos, och rätt uppföljning. Kravet gäller även personal som äter pedagogiska måltider.
Mitt barn är känsligt mot laktos, hur gör jag då?
Laktosintolerans är inte en sjukdom utan en ärftlig oförmåga att bryta ner laktos och sjukvårdsintyg för att bekräfta tillståndet utfärdas i regel inte.
Eftersom laktosintolerans hos små barn är extremt ovanligt ska förskolor inom Skaraborgs kommuner ej erbjuda specialkost vid besvär med magen då det mer troligt beror på annat, exempelvis sekundär laktosintolerans och då ska den primära orsaken utredas.
I Skaraborgs kommuners skolor ska måltider som klassas som låglaktos samt laktosfri dryck och smör erbjudas i enlighet med Nationella riktlinjerna från Kost och Näring Nationella rekommendationer - Kost & Näring.
Varför kräver vi läkarintyg från specialistsjukvård?
Många barn får helt felaktigt en allergidiagnos, eller den följs inte upp korrekt och sjukvårdsintyg skrivs och förnyas utan saklig grund. För att skolor och förskolor inom Skaraborgs kommuner ska kunna servera säker och korrekt medicinskt befogad specialkost har denna rutin tagits fram i samverkan mellan Skaraborgs kommuner och dess sjukhus.
Med medicinsk specialkost menas här kost anpassad efter ett visst fysiskt sjukdomstillstånd såsom allergi eller celiaki. För att säkerhetsställa att skolor och förskolor erbjuder rätt medicinsk specialkost krävs uppvisande av sjukvårdsintyg som styrker barnets behov.
Mitt barn äter inte fläskkött och går i skolan, hur anmäler jag detta?
Behov av fläskfri kost kryssas i via den e-tjänsten Kontakt- och elevuppgifter samt överenskommelse för Grundskolan, anmälan.
Antalet elever som ska ha fläskfri kost sammanställs och lämnas till måltidspersonalen.
Vad är det för skillnad mellan laktosintolerans och mjölkallergi?
Allergi mot mjölkprotein och laktosintolerans är två olika diagnoser. Vid mjölkproteinallergi tål man inte proteinerna i mjölken och måste utesluta all sorts mat med mjölk i. Mjölkproteinallergi är vanlig hos små barn men växer ofta bort.
Vid laktosintolerans får man magbesvär av mjölksocker, laktos. Då gäller det att istället begränsa intaget av mjölkprodukter. De flesta med laktosintolerans tål den mängd laktos som finns i en deciliter mjölk. Laktosintolerans är ovanligt hos barn. Om man har genetisk ärftlighet för att utveckla laktosintolerans ökar känsligheten för laktos med åldern.
Mitt barn har en livslång sjukdom som kräver specialkost. Behövs det höras en ny utredning?
Om ditt barn är diagnosticerad med en livslång sjukdom som kräver specialkost livet ut, till exempel celiaki, behöver du inte göra en ny utredning för att få specialkost utan det räcker med ett läkarintyg som styrker detta.
Om det däremot tidigare funnits andra behov av specialkost som finns angivna på läkarintyget men där behovet nu inte finns längre behöver läkarintyget förnyats så att det bara är det aktuella behovet av specialkost kvar. Till exempel vid samtidig celiaki och äggallergi tidigare, men där allergin mot ägg har försvunnit men celiaki finns kvar så behöver det skickas in ett läkarintyg som nu bara anger behovet av glutenfri kost.
Mitt barn har svårigheter i måltidsituationer
Pedagog eller mentor tillsammans med måltidspersonal kommer då att genomföra en anpassning i samråd med barn/elev, vårdnadshavare.
I grundskolan deltar elevhälsoteam vid behov.
Hur gör jag en ansökan för medicinsk specialkost?
Använd e-tjänsten Medicinsk specialkost, ansökan för att ansöka om medicinsk specialkost.
Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet. Ring eller skriv till Servicecenter via vårt ärendehanteringssystem.