Krisberedskap och civilt försvar kan beskrivas som förmågan att förebygga, motstå och hantera krissituationer och i slutändan krig. Syftet med svensk krisberedskap är att värna befolkningens liv och hälsa, samhällets funktionalitet och förmågan att upprätthålla våra grundläggande värden som demokrati, rättssäkerhet och mänskliga fri- och rättigheter.
Lär dig mer om krisberedskap och civilt försvar genom att göra webbutbildningen Medveten, redo, trygg. Utbildningen är framtagen av Nacka kommun i samarbete med Civilförsvarsförbundet, Länsstyrelsen i Stockholm, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) och Svenska Röda Korset och vänder sig till dig som är 18 år och äldre.
Utbildningen ger en sammanfattning av det absolut viktigaste vi invånare behöver veta för att vara förberedda på att hantera samhällskriser.
Utbildningen vänder sig till dig som vill bli förberedd på att klara av en omfattande samhällskris. Du behöver inte ha några förkunskaper, kan vara anonym och behöver inte lämna ut dina kontaktuppgifter.
Utbildningen består av fyra avsnitt. Du väljer vilken del du vill göra och behöver inte göra allt på en gång, varje del tar cirka 45 minuter vardera att göra. Du behöver tillgång till wifi och kan genomföra utbildningen på dator, surfplatta eller smartphone.
Kommunen ska enligt lag ha förmåga att hantera en samhällskris genom att:
De flesta av oss har ingen erfarenhet av en allvarlig samhällskris. Ett första steg för att skapa sig en beredskap för att hantera kriser är att förstå vilka kriser som faktiskt kan hända, tänka över hur de kan drabba en själv och sina närmaste. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap rekommenderar att man skaffar en hemberedskap för minst en vecka.
Varje år genomförs en nationell beredskapsvecka som samordnas av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Syftet är att förbättra människors riskmedvetenhet och motståndskraft för att kunna vara förberedd inför en eventuell kris eller ytterst krig.