Om vuxenutbildningen

Vuxenutbildningen i Mariestad är till för dig som vill studera i vuxen ålder. Hos oss kan du läsa svenska för invandrare SFI, grund- och gymnasiekurser, yrkesutbildningar samt anpassad utbildning på grund- och gymnasienivå.

  • Du får studera hos oss på vuxenutbildningen från det året du fyller 20 år.
  • Är du yngre får du studera på vuxenutbildningen om du har en gymnasieexamen eller ett studiebevis från gymnasieskolan.
  • Du får läsa svenska för invandrare, SFI, från att du fyllt 16 år.

Vi erbjuder utbildning med utgångspunkt i varje individs behov och förutsättningar. Hos kan du studera i olika studieformer.

Skolförlagd

Skolförlagd utbildning innehåller normalt lektioner, externa föreläsare, praktiskt lärande och studiebesök. Det finns möjlighet att ha en individuell studiegång. Din tidigare erfarenhet, studier, språkförmåga och anställning avgör din studiegång. Skolan använder sig av en webbaserad lärplattform där du som elev loggar in och tar del av information, lämnar in uppgifter och kommunicerar med lärare.

Läringsutbildning för vuxna

Lärlingsutbildning för vuxna innebär att minst 70% av utbildningstiden genomförs på en arbetsplats. Ambitionen är att din lärlingsplats ska vara så nära din hemort som möjligt. På din arbetsplats har du en utsedd handledare som hjälper dig att uppnå kursmålen. Du står själv för kostnaden av resor till och från din lärlingsplats. Denna utbildningsform passar dig som kan följa lärlingsplatsens ordinarie arbetstider.

Flexibel kurs

Flexibelt kursupplägg innebär att du planerar kursen tillsammans med läraren. Du har kontinuerlig kontakt med läraren under kursen och träffar din lärare på handledningsträffar. Du kan också välja om du vill delta på lektionspass. Denan studieform passar dig som arbetar och vill kombinera arbete med studier.

Distans

Distansstudier erbjuds endast för kurser som krävs för särskild behörighet och som vi inte erbjuder lokalt.

Hos oss finns det möjlighet att få handledning under kvällstid. Jämna veckor på torsdagar erbjuder vi handledning mellan klockan 17.00–19.00. Om du arbetar dagtid är detta ett bra tillfälle att få hjälp och träffa dina lärare.

  • Du som läser en vuxenutbildning på gymnasienivå köper den litteratur som behövs för den kurs eller utbildning du ska läsa.
  • Du som läser en vuxenutbildning på grundläggande nivå får låna kurslitteratur.
  • Som studerande har du möjlighet att använda inläsningstjänst, ILT. Verktyget innehåller inläst litteratur.

Skolbibliotek

I skolans bibliotek finns böcker för hemlån. Du använder ditt ”vanliga” lånekort som du använder på stadsbiblioteket.

Café Nära dig

Café Nära dig finns vid huvudentrén. Där kan du köpa kaffe, te, juice, smörgås med mera.

Mat

Det finns möjlighet att äta i skolrestaurangen mot betalning. Du köper lunchkuponger i caféet. Om du istället har med dig egen mat finns matplats samt mikrovågsugn i skolans lokaler.

Adress

Drottning Kristinas väg 50
542 44 Mariestad

Öppettider

Entrén är normalt öppen vardagar klockan 07.30–16.00.

Publicerad: 13 november 2023 Uppdaterad: 12 juni 2024

Kontakt

Expeditionen Vuxenutbildningen0501-75 56 00komvux@mariestad.se
Biträdande rektorDaniel Svensson0501-75 56 21daniel.svensson@mariestad.se
Studie- och yrkesvägledareTelefontid måndag–fredag klockan 13.00–15.00Anders Persson0501-75 56 85anders.c.persson@mariestad.se

Relaterad information