Parkeringsautomater

I Mariestads centrum finns nya moderna och solcellsdrivna parkeringsautomater.

Så här använder du parkeringsautomaten

När du använder de nya parkeringsautomaterna ska du:

  1. Ange hur länge du avser att parkera.
  2. Påbörja din parkering med ditt kontokort.
  3. Godkänna hur vi använder dina uppgifter (Dataskyddsförordningen GDPR).
  4. Mata in bilens registreringsnummer
  5. Om du vill ha kvitto till din e-postadress, mata in e-postadressen.

Betalning

I parkeringsautomaterna kan du betala med de vanliga konto-, kredit- och bensinkorten, samt med Samsung Pay och Apple Pay. Myntbetalning är inte möjlig. Naturligtvis kan du också betala parkeringen med mobila betalningsalternativ såsom Parkster, då är du inte beroende av automaten.

Du har två val vid betalning:

  1. Håll ditt kort mot blippläsaren på parkeringsautomaten. Parkeringsavgiften dras från ditt konto. Med blippkort kan du betala en parkeringsavgift upp till 200 kronor utan att det krävs en PIN-kod. Även Samsung Pay och Apple Pay hålls mot blippläsaren.
  2. För in kortet i kortläsaren och betala på traditionellt sätt med PIN-kod.

Påbörja och avsluta

Du påbörjar parkeringen enligt anvisningarna i automatens display. Du anger själv din sluttid. Väljer du en längre sluttid, om till exempel mötet skulle råka dra ut på tiden, kan du alltid avbryta den pågående parkeringstiden vid ankomst till parkeringen och bara betala för den faktiska parkeringstiden.

Du avslutar parkeringen med samma kort som du påbörjade din parkering med. Om du inte vill avsluta din parkering avslutas den automatiskt då din valda sluttid uppnås som du angav när du påbörjade din parkering.

Kvitto

Du har två möjligheter: Vid parkeringsautomaten kan du ange din e-postadress och få ett kvitto skickat till dig.

Du kan också skriva ut dina kvitton via Onlinetickets webbplats. Där kan du se din parkeringshistorik hos Mariestads kommun.

Registreringsskyltar

De nya parkeringsautomaterna accepterar personliga registreringsskyltar och utländska registreringsnummer. Anvisningar på automaten finns på svenska, engelska och tyska.

Spara dina uppgifter

Parkeringsautomaterna har en ”Kom ihåg mig” funktion. Du kan vid vilken av våra automater som helst bara trycka på OK-knappen om det förinmatade registreringsnumret eller e-postadressen är korrekt. Du slipper också GDPR-frågan eftersom den redan är accepterad.

Nedan har vi listat några av de vanligaste frågorna vi får gällande parkeringsautomaterna, med svar.

Jag är osäker på om det finns en pågående betalning för mitt fordon

Tryck på knappen ”kontrollera pågående parkering” på skärmen och ange fordonets registreringsnummer. Finns en pågående parkering i automaten visas datum och tid då parkeringen löper ut.

Skärmen i parkeringsautomaten är svart

När du kommer till en parkeringsautomat kan displayen vara nersläckt. Automaten har gått i viloläge för att spara på el. Du ser om maskinen är i funktion genom att en rand upptill på maskinen lyser blått. Det gör också startknappen under displayen. Tryck på startknappen och automaten aktiveras.

Parkeringsautomaten fungerar inte

Om en parkeringsautomat mot förmodan inte skulle fungera måste du ändå betala för parkeringen via appen/sms Parkster.

Jag matade in fel registreringsnummer

Det vanligaste felet som en bilist kan göra vid parkeringsautomaten är att mata in fel registreringsnummer. Om du redan hunnit påbörja parkeringen i automaten måste parkeringen avslutas. Följ anvisningarna i automatens display för att avsluta köpet. Därefter kan du påbörja en ny parkering och mata in rätt registreringsnummer.

Jag angav fel registreringsnummer och har fått en parkeringsanmärkning/kontrollavgift

Du måste betala parkeringsanmärkningen, men du ska bara betala kontrollavgiften om du anser att den är fel. Vid kontrollavgift ska du vända dig till vaktbolaget som utfärdat kontrollavgiften.

Har du matat in fel registreringsnummer har du inte betalat någon parkeringsavgift för din bil. Därför är det väldigt viktigt att du är noga när du registrerar registreringsnumret i automaten.

Mitt köp blev avbrutet men ni har ändå dragit pengar från mitt konto

Vid avbrutna köp är transaktionen enbart tillfälligt reserverad hos din bank/kortutgivare och kommer att hävas automatiskt. Detta kan ta upp till sju bankdagar.

Hantering av personuppgifter i parkeringsautomater

Mariestads kommun behandlar dina uppgifter (till exempel namn och registreringsnummer) för att tillhandahålla betaltjänsten.

Uppgifterna används för identifiering och autentisering av parkeringsövervakning samt annan nödvändig administration.

Personuppgifterna behandlas med stöd av dataskyddsförordningen artikel 6.1b samt beaktandesats 44. I övrigt är det lagen om kontrollavgift vid olovlig parkering (LKOP) som är den civilrättsliga lag som styr över parkering på tomtmark.

Personuppgiftsansvarig är tekniska nämnden/kommunstyrelsen, personuppgifterna överförs till Personuppgiftsbiträdet Modul System AB. De har förbundit sig genom avtal att skydda och använda personuppgifterna enligt Mariestad kommuns instruktioner och endast för kommunens ändamål.

Du har rätt att begära rättelse av felaktiga personuppgifter, få ut registerutdrag rörande dig själv samt göra invändningar och ge klagomål om behandlingen.

Publicerad: 13 november 2023 Uppdaterad: 07 maj 2024

Kontakt