Måltider i förskolan och skolan

Liten pojke i keps som blåser såpbubblor och tittar in i kameran

Kostavdelningen i Mariestads kommun har som ambition att leverera goda, näringsriktiga, hållbara måltider som främjar hälsa och välbefinnande. Energi och näring behövs för att orka, växa och utvecklas.

Varje dag i grundskola och gymnasieskola serveras två rätter varav en är en växtbaserad/grön rätt, salladsbuffé, hårt bröd, smör, vatten och ekologisk lättmjölk.I förskolan är det oftast en rätt som serveras med tillhörande salladsbuffé och tillbehör.

Vad blir det för mat?

Du kan se menyerna för skolan och förskolan i den kostnadsfria appen Din Skolmat. Ladda gärna ner appen "Skolmaten" i din telefon här kan du enkelt se vad det blir för mat direkt i din mobil eller läsplatta. Du hittar länken till appen ”Skolmaten”, under relaterad information här på sidan.

Hållbara måltider

Hållbara måltider Den måltid som är bäst är den som hamnar i magen. För att uppnå detta arbetar vi med recept, val av rätter på meny, upplägg och presentation, kostråd, önskeveckor, anpassningar som behövs mm samt med hela måltidsupplevelsen tillsammans med verksamheterna. Måltiderna ska vara näringsriktiga och näringsberäknas i kostdataprogrammet Matilda. Genom att göra medvetna val, ställa krav, säsongsanpassa, rädda maten genom att aktivt återanvända överbliven mat, göra miljösmarta livsmedelsval kan vi bidra till hälsosam livsstil. Att uppmuntra till att bara ta så mycket mat som man orkar äta upp hjälper också till. Vi bidrar även på detta sätt till ökad kunskap, en minskad klimatpåverkan och ett minskat matsvinn samt till att möjliggöra leveranser från producenter och leverantörer på nära håll och runt om i landet.

Mat lagad från grunden

Mat lagad från grunden De flesta av våra kommunala förskolor och skolor har egna tillagningskök där så mycket mat som möjligt tillagas från grunden. Vissa av tillagningsköken lagar dessutom mat som skickas till närliggande mottagningskök som tillagar frukost och mellanmål samt lunchkomponenter som pasta, potatis, grönsaker och salladsbuffé. Att laga mat nära matgästen lockar till att äta genom att det luktar gott och retar aptiten och det ger en bra överblick över produktionen och för att kunna tillaga efter hand mm.

Skolmjölksstödet

Drickmjölken som serveras på alla förskolor och skolor i kommunen finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket.

EU-logga, text: skolmjölken vi serverar finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket.

Sidan senast uppdaterad:

Relaterad information

Kontakt

Karin Ahlin
Enhetschef kostavdelningen
Ansvar för: förskola, Humlet och Björkgården
Telefon: 0501-75 61 53
E-post: Karin Ahlin

Lise Andersen
Enhetschef kostavdelningen
Ansvar för: skola, förskola, Fredslund och Ullerås
Telefon: 0501-75 56 67
E-post: Lise Andersen

Maj-Lis Häljeskog
Kostchef
Telefon: 0501-75 61 51
E-post: Maj-Lis Häljeskog

Ansvarig nämnd

Utbildningsnämnden

Länkar

Din skolmat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Dokument

Riktlinjer för kostverksamheten Pdf, 250.3 kB, öppnas i nytt fönster.

Riktlinjer för produkter innehållande tillsatt socker Pdf, 108.8 kB, öppnas i nytt fönster.
Pdf, 250.3 kB, öppnas i nytt fönster.

Information om specialkost Pdf, 346.2 kB, öppnas i nytt fönster.