Måltider i förskolan och skolan

Vad blir det för mat?

Du kan se menyerna för skolan och förskolan i den kostnadsfria appen ”Skolmaten”, som du också hittar under relaterad information.

Varje dag serveras följande:

  • Varierade grönsaker
  • Varmrätt bestående av kött/ fisk och vegetariskt, ofta flera alternativ
  • Ekologisk mjölk

Vegetarisk mat till alla som vill

Vi tycker det är viktigt att visa på valmöjligheterna och erbjuder varje dag ett vegetariskt alternativ på skolorna. Alla som vill får ta del av detta och inget intyg eller föranmälan behövs. Det vegetariska alternativet räknas inte som avvikande kost.

Mat lagad på plats

De flesta kommunala förskolorna och skolorna i Mariestad har egna tillagningskök. På det viset undviker vi onödiga transporter och kan vara mer flexibla i hur vi tar hand om mat som blir över och minskar matsvinnet. Kockarna som lagar maten följer Livsmedelsverkets riktlinjer, kommunens kostriktlinjer och riktlinjer för produkter som innehåller socker. Du kan läsa mer om dem under relaterad information.

Så mycket som 85 procent av maten som serveras tillagas från grunden. Det är möjligt genom att till exempel laga fler färsrätter i form av röror och lådor, istället för att servera dem som köttbullar eller pannbiffar från halvfabrikat.

Ekologiskt och närproducerat

Hållbarhet och långsiktighet är viktigt för oss. Vi jobbar hela tiden för att förenkla upphandlingen av lokala råvaror. Som ett resultat av detta serveras det till exempel under säsong vitkål från Ullervad, tomater från Källby samt morötter och potatis från Skaraborg, kött från Ekens styckeri i Gullspång, olja och fröer från Skeby.

I dag har vi cirka 250 artiklar som är närproducerade och/ eller ekologiska. Ambitionen är att köpa ännu mer ekologiska råvaror.

En stor del av det färska köttet och färsen kommer från Charkman/Ciovo invest AB. All drickmjölk som serveras i kommunens skolor och förskolor är ekologisk lättmjölk från Arla.

Det finns givetvis sådant som inte går att odla i Sverige och som ändå används. Bananer är ett sådant exempel och då köps det bara ekologiska bananer.

Andelen svenska livsmedel är runt 90 procent, och 97 procent av oberett kött/fågel är svenskt.

Vad gör jag om mitt barn behöver specialkost?

Om ditt barn behöver avvikande kost behöver du lämna in en ansökan om detta. Länk hittar du här på sidan under Relaterad information. Om ditt barn har behov av Specialkost på grund av medicinsk orsak (allergi, överkänslighet, celiaki) måste medicinskt intyg bifogas ansökan.

Vid förändringar av specialkost eller vid sjukdom eller ledighet ska du kontakta måltidspersonalen på förskolan eller skolan.

Skolmjölksstödet

Drickmjölken som serveras på alla förskolor och skolor i kommunen finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket.

EU-logga, text: skolmjölken vi serverar finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket.

Sidan senast uppdaterad:

Relaterad information

Kontakt

Karin Ahlin
Enhetschef kostavdelningen
Ansvar för: förskola, Humlet och Björkgården
Telefon: 0501-75 61 53
E-post: Karin Ahlin

Lise Andersen
Enhetschef kostavdelningen
Ansvar för: skola och förskola
Telefon: 0501-75 56 67
E-post: Lise Andersen

Maj-Lis Häljeskog
Kostchef
Telefon: 0501-75 61 51
E-post: Maj-Lis Häljeskog

Ansvarig nämnd

Utbildningsnämnden

Länkar

Din skolmat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Självservice - länkar till våra e-tjänster och blanketter

Specialkost, ansökan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Dokument

Riktlinjer för kostverksamheten Pdf, 250.3 kB, öppnas i nytt fönster.

Riktlinjer för produkter innehållande tillsatt socker Pdf, 82.3 kB, öppnas i nytt fönster.
Pdf, 250.3 kB, öppnas i nytt fönster.

Information om specialkost Pdf, 346.2 kB, öppnas i nytt fönster.