Böcker att lyssna på

Bilden visar en Daisyspelare och daisybok. Foto: Gävle stadsbibliotek

Ljudböcker - för alla

Ljudböcker finns på CD. Ofta är ljudböcker inlästa av författaren eller en skådespelare. Ljudböcker är en kommersiell produkt som alla får låna.

E-ljudböcker

En e-ljudbok är en bok i elektroniskt format som du lyssnar på. Du lyssnar antingen streamat eller off-line. Streamat betyder att du behöver vara uppkopplad när du lyssnar. Detta gäller när du lyssnar från din dator. Ljudfilerna laddas inte ned till din dator. Lyssnar du via appen Biblio så kan du välja att lägga din lånade bok off-line, det vill säga att du sparar ner den och kan lyssna ouppkopplat.

Biblio

En app som du kan ladda ner i AppStore (iOS) eller Google Playbutik (Android). Sen väljer du "Bibliotek Mellansjö" i listan över bibliotek och loggar in med ditt lånekortsnummer och fyrsiffriga pinkod.

I menyn hittar du mer information om E-böcker och hur du lånar dem.

Talböcker

Alla som har svårt att läsa tryckt text har rätt att låna talböcker.
Talböckerna är inlästa på CD-rom-skiva och kallas DAISY-talböcker. De kan läsas på en särskild talboksspelare, vissa CD-spelare som klarar MP3-formatet eller på en dator. På biblioteket kan du låna en talboksspelare för att prova på.

Har vi inte den talbok du vill läsa, kan vi vanligtvis skaffa fram den. Denna service är kostnadsfri. Hos Talboks- och punktskriftsbiblioteket kan du se alla talböcker som finns.

Biblioteket har också en mindre samling äldre talböcker inlästa på kassett.

Ljudmagasinet

Ljudmagasinet är en oberoende taltidning som ges ut av Kultur i Väst, som är Västra Götalandsregionens kulturförvaltning. Vi riktar oss främst till dig som är synskadad, men även till dig som hellre lyssnar än läser. Ljudmagasinet är gratis och kommer ut var varannan vecka och innehåller kultur, aktualiteter, tävlingar, relationsexpert och reportage. Se länk under relaterad information.

Daisy Direkt

Daisy Direkt är en ny fantastisk tjänst för bibliotekets talbokslåntagare. Det innebär att den som önskar kan ladda ner sina daisy-talböcker direkt till sin spelare eller telefon hemifrån. Låntagaren måste dock först bli registrerad av sitt bibliotek, godkänna ett avtal och ha tillgång till dator, internet och e-postadress. På det digitala talboksbiblioteket finns det ca 80.000 titlar som är tillgängliga dygnet runt!
Alla som inte kan läsa en vanlig tryckt text är berättigade till att låna talböcker.
Kontakta Lotta Skoog Andersson på Mariestads bibliotek, kontaktuppgifter finns under relaterad information.

Att läsa på många sätt

Du kan läsa på många olika sätt. Du kan se korta filmer om att läsa talböcker, punktskriftsböcker, lättlästa böcker och storstilsböcker.

Sidan senast uppdaterad:

Relaterad information

Kontakt

Lotta Skoog Andersson
Socialbibliotekarie
Telefon: 0501-75 58 05
E-post: Charlotte Skoog Andersson

Besöks- och postadress
Mariestads Stadsbibliotek
Drottninggatan 12
542 37 Mariestad

Ansvarig nämnd

Kommunstyrelsen

Länkar

E-böckersidan i menyn
Myndigheten för tillgängliga medel Länk till annan webbplats.
Ljudmagasinet Länk till annan webbplats.

Självservice - länkar till våra e-tjänster och blanketter

E-böcker och e-ljudböcker Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.