Orkestrar, ensembler och drill

Två personer med instrument.

Kulturskolan har flera orkestrar och ensembler att erbjuda. Vi har något för både liten som stor. Alla förutsätter att du tar lektioner för någon av våra lärare. De flesta ensembler medverkar på konserter på Mariestads teater och vid årligen återkommande evenemang såsom Mariestads skördefest och adventskonserterna.
Vi hoppas att något av alla våra utbud nedan skall tilltala just dig. Kom och spela och lär tillsammans med andra och oss.

Maxistråk

Den här orkestern riktar sig till dig som spelat minst ett år på ditt instrument. De instrument som ingår i orkestern är fiol och cello. Huvudsyfte är att känna spelglädje genom att spela tillsammans. Repertoaren är blandad och framträder en till två gånger per termin. Orkestern är med i Riksförbundet Unga Musikanter.

Stråkorkester

Den här orkestern riktar sig till dig som spelat minst ett år på ditt instrument. De instrument som ingår i orkestern är fiol och cello. Huvudsyfte är att känna spelglädje genom att spela tillsammans. Repertoaren är blandad och framträder en till två gånger per termin. Orkestern är med i Riksförbundet Unga Musikanter.

Miniblås

Den här orkestern riktar sig till dig som spelat minst ett år på ditt instrument. De instrument som ingår i orkestern är blåsinstrument och ackompanjerat av keyboard och trummor. Huvudsyfte är att känna glädje och ha kul tillsammans. Repertoaren består av enkla kända och okända låtar arrangerade för blåsorkester. Orkestern har minst ett framträdande per termin och då oftast ihop med Maxiblås.

Maxiblås

Orkestern fungerar som en fortsättning till Miniblås. De instrument som ingår är blåsinstrument ackompanjerat av keyboard och trummor. Huvudsyfte är att ha kul och utvecklas som orkester. Repertoaren består av kända och okända låtar arrangerade för blåsorkester. Grundläggande kunskaper på ditt instrument krävs. Orkestern har minst ett framträdande per termin och då oftast ihop med Miniblås.

Juniorblås

Den här orkestern är för dig som spelat 3 till 4 år och kan sägas vara steget efter Maxiblås. Den är till för att du skall få uppleva glädjen att spela tillsammans med andra och också vara förberedande för Mariestads blåsorkester. Orkestern brukar ha två till fyra framträdanden per läsår. Just i år är vi 12 musikanter men vi vill bli många fler.

Mariestads kulturskolas blåsorkester

Den här orkestern är för dig som är cirka 12 år eller äldre och kommit så långt på ditt instrument att du kan läsa noter självständigt. I orkestern ingår blåsinstrument och slagverk. Orkestern skall fungera som en konsert- och paradorkester på så hög nivå som möjligt utifrån våra förutsättningar. När du ingår som medlem i en orkester utvecklas du som musikant och som människa då ditt instrument och du blir viktig för att skapa helheten i de stycken som spelas. Vår repertoar hämtar vi från populärmusik, marscher, filmer, klassisk musik och originalmusik. Orkestern brukar delta vid fler offentliga tillfällen än övriga orkestrar. Till dessa kan nämnas Valborg, Nationaldagen och skolavslutningar. Du bör ha kommit ganska långt på ditt instrument och kunna läsa noter självständigt. Till blåsorkestern finns en aktiv stödförening som bl a anordnar en utlandsresa vartannat år. Föreningen står då för halva kostnaden.

Drill

Drillen är nästan som en slags dans och syns ofta tillsammans med blåsorkestern, de är som ett team. De tränar var för sig men ses ofta tillsammans på gator och torg när det är något festligt på gång. Du som har fyllt åtta år är välkommen att drilla med oss på kulturskolan.

The Guitars

The Guitars är en orkester för de som har några års erfarenhet av gitarrspel och tenderar vara elever som är äldre än 11 år. Vi spelar allt från senaste hitsen till klassiska pärlor arrangerade för gitarrorkester. Vi använder oss av Kontrabas-, Bas-, Prim-, Alt- och Soprangitarrer. The Guitars har även samarbetat med andra musikskolor i länet. Som exempel på stycken vi spelat kan nämnas Holiday, Halleluja, Without you, Pie Jesu och Tröstevisa.

Guitarkids

Guitarkids är en orkester för de som spelat minst ett år och är i nuläget för elever mellan nio till elva år. Vi träffas en gång per vecka. Vi arrangerar enkla låtar med hjälp av intron och stämmor. Vi testar hur det låter när vi använder olika slags gitarrer och framför allt då oktav- och basgitarr. Genom orkestern lär du känna andra som spelar. Du utvecklar din musikalitet och spelförmåga mycket snabbare. Vi spelar olika genrer såsom blues, pop och visor.

Rockmix

Om ert barn har svårt att välja vilket instrument han/hon vill spela så är rockgrupp kanske det rätta valet. Här spelar vi tillsammans som en rockgrupp och lär oss spela keyboard, elgitarr, elbas och trummor. Vi lär oss spela i takt tillsammans där svårighetsgraden varieras för att passa alla. Första året roterar vi så att alla får spela varje instrument minst fyra veckor i följd för att nästa år antingen fortsätta på samma sätt eller fokusera på ett specifikt instrument. Rockgrupper går även att bilda för äldre barn. Så länge eleverna vill så finns möjligheten att musicera tillsammans. Lektionerna är 40 minuter och tid väljs gemensamt med alla deltagare och lärare.

Rockgrupp

Du som spelar gitarr, bas, piano/keyboard, trummor, eller sjunger, har möjlighet att vara med i en av våra rockgrupper. Repertoaren består av låtar från rockens olika tidsepoker. Vi anpassar låtarna efter gruppens nivå.

Djembegruppen

Detta riktar sig till dig som har spelat trumset minst ett år. Gruppen spelar uteslutande på djembetrummor. Vi spelar framför allt västafrikanska rytmer. Vi uppträder ibland på elevkonserter.

Sidan senast uppdaterad:

Relaterad information

Kontakt

Jens Karlsson
Verksamhetsansvarig
Telefon: 0501- 75 52 30
E-post: Jens Karlsson

Ansvarig nämnd

Kommunstyrelsen

Självservice-länkar till våra e-tjänster och blanketter

Kulturskolan, anmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.